AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR - A gördeszkázás története Budapesten, 1978-2019

-

A kiállítás egy hobbiból szubkultúrává vált alternatív sport, a gördeszkázás történetét követi végig a hetvenes évek második felétől napjainkig. Célja, hogy bemutassa a változó Budapesten egy akkor felnövekvő generáció útkeresését, a „nyugati” életérzés helyi értelmezését, és olyan fontos jellegzetességekre világítson rá, mint a kreativitás, kockázatvállalás és közösségteremtés.

A Deák 17 Galéria kiállítása a hobbiból szubkultúrává lett gördeszkás életmódra és a nyolcvanas-kilencvenes évek fiataljaira gyakorolt hatását vizsgálja Budapesten - a deszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok jelentését mutatja be tárgyak, archív fotók, filmfelvételek és a folyamatokat értelmező grafikonok, valamint az alkalomra készített rövid interjúfilmek segítségével.

A projekt célja, hogy a történetet egy a hetvenes évek végének Budapestjén felnövekvő generáció útkereséséig, a „nyugati” fiatalok életérzésének helyi értelmezéséig vezesse vissza. Az akkori szereplők elkötelezettsége, az extremitással való kitörési vágya egy korrajzot is ad a gördeszkázás gyakorlatának és megítélésének bemutatásán keresztül. „Az utca nem játszótér” egy sokat hallott mondat volt már a nyolcvanas években, amikor a gördeszkázás fejlődésében az utcadeszkázás itthon is megjelent, és a divatos hobbit egy kockázatot és bátorságot, szükségszerű eséseket vállaló csoport önkifejezésévé változtatta. A történet következő fordulata a rendszerváltással következett be, amikor a szabad kereskedelem lehetősége boltok nyitását, pályákat, nemzetközi sztárok látogatását eredményezte. A kilencvenes évek a magyar deszkázás csúcskorszakát jelentette, a közössége ekkor volt a legnagyobb és legaktívabb, és a lehetőségek egy olyan új generáció megjelenéséhez vezettek, akik nemzetközileg is mérhető színvonalon művelték a gördeszkázást. Az internetkorszak előtti években, magazinok, videófilmek és hazai brandek erősítették a deszkások összetartását. A kétezres évek óta önkormányzati pályák épülnek, a trükköket az interneten napi rendszerességgel követni lehet, ami egyszerre inspirál és gátol, de a lehetőség, hogy a 2020-ban olimpiai sportággá váló gördeszkázás itthon is újabb csúcsokra törjön, adott. Budapest a maga egyedi lehetőségeivel és arculatával, változatos domborzatával és köztereivel ma is, mint ahogy az elmúlt negyven évben, a deszkásoknak nagyon jó lehetőségeket nyújt.

A kiállítás egy fotókkal és mozgóképekkel kiegészített kronológiát követ, aminek rajzos kommentárjai közt helyeztük el az adott korszakhoz kapcsolódó interjúkat. Negyven év történetének végigkövetése nemcsak a sporteszköz és a mozgás változását, de a deszkázás médiamegítélésének alakulását is bemutatja. A különböző korszakok a deszkások számára fontos szlogeneket idéznek fel, mint a „Skate or Die”, vagy a „Skate & Create”, amelyek a kiállítás kontextusában is megjelennek. A tárlatunknak vannak a korrajz szempontjából fontos kitérői is, mint a deszkázás gazdasági, kereskedelmi aspektusa, vagy a „deszkászene” évtizedenkénti változása, illetve a sport viszonya más extrém, intézményen kívüli sportokhoz, vagy  akár a deszkázás fotó és videódokumentálásának jelentősége. Ezek árnyalják a kiállítás elemző szándékát és megmutatják, miért egy bemutatásra érdemes komplex jelenség a tárlat témája, ami nemcsak egy életformáról, de a városra, – Budapestre – adott generációs reakciókról is szól.

Kurátor: PETRÁNYI Zsolt

Megnyitó: 2019. szeptember 6. 17:00 - a megnyitóbeszéd szövege itt olvasható

Zene: DJ Kool Kasko

Megtekinthető: 2019.09.06 - 12.14.

Múzeumpedagógia: a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások itt érhetőek el.

A kiállítás a VANS Magyarország és Budapest Sportfőváros támogatásával valósult meg.

Facebook esemény

                       

Megjelenés:

2019. szeptember 12. - Magyar Katolikus Rádió - Petrányi Zsolt kurátor nyilatkozott a kiállításról

2019. szeptember 11. - Jazzy Rádió - Millásreggeli - A kiállításról Kaposi Dorka galériavzető nyilatkozott (46:00-tól)

2019. szeptember 10. - Welovebudapest.hu - Deszkázz, ne háborúzz! - Wágner Gábor interjúja Petrányi Zsolttal 

2019. szeptember 7. - Kossuth Rádió - Szombat reggel - Kaposi Dorka és Petrányi Zsolt a kiállításról (8:18-tól)

2019. szeptember 6. - Urbanplayer.hu - Gördeszkás lány a Hősök terén 1989-ben, és további tűzforró fotók...

2019. szeptember 6. - Klub Rádió - Café Péntek - Váradi Júlia kérdezte Petrányi Zsolt kurátort (9:15-től)

2019. szeptember 6. - M5 TV - Kult'30 - Kaposi Dorka galériavezetőt Somossy Barbara kérdezte

2019. szeptember 4. - Pesti Est - Deszkások a pesti placcokon - 27. oldal

2019. augusztus 28. - Civil Rádió - 117 perc - A kiállításról Petrányi Zsolt kurátor nyilatkozott (6:30-tól)

2019. augusztus 27. - Budapest Beat Magazin - A gördeszkázás története Budapesten - 32-33. oldal

2019. augusztus 17. - Blikk - Retró deszkások, szevasztok! - 4. oldal

2019. augusztus 16. - MagyarMúzeumok.hu - Budapesti gördeszkázás története? Van, és még kiállítás is lesz róla!

2019. augusztus 16. - Blikk.hu - Retró deszkások, szevasztok!