Tanuljunk egymástól!

a Gödöllői Idősek Otthona lakói a Deák17 Galériában

A Fővárosi Önkormányzat által támogatott „Tanuljunk egymástól!” c. pályázat keretében speciális, kifejezetten a Gödöllői Idősek Otthona lakói számára szervezett tárlatvezetést tartottak a Deák17 Galéria munkatársai. Az interaktív, beszélgetéssel egybekötött vezetés a MINTÁZATOK c. kiállítás alkotásait mutatta be az időseknek. A kiállítás a hímzést állítja a középpontba és olyan kortárs munkákat sorol fel, amelyek ezt a hagyományos technikát egészen új, sokszor meghökkentő kontextusba helyezik.

Az idősek számára természetesen a hímzés technikája nem volt ismeretlen, különleges hordozókon, felületeken, talált tárgyakon való felhasználásuk azonban izgalmas újdonságot jelentett számukra. A vezetésen először tapintható tárgyak segítségével – farmerszár, gumicukor, WC-guriga, gurtni, maszk, gumikesztyű, stb., melyek az alkotások alapanyagai – emlékeket idéztünk fel, majd ezek segítségével kapcsolódtunk a művekhez.

Beszélgettünk divatról, kötelességről, férfi és női sorsról, illatokat szagoltunk, zenét hallgattunk, felfejtettük a kortársművészeti alkotások mögött meghúzódó rejtett szimbolikát, és közösen értelmeztük azokat.