Závada Péter X STARTart

Ismerjétek meg a költészet világát!

2021.11.24. – 17:00

vendég: Závada Péter költő, drámaíró, zenész
moderátor:
Kovács Andrea művészeti menedzser

Facebook-esemény LINK

A beszélgetés november 24-én, szerdán a Galéria Facebook-oldalán élőben követhető 17 órától.

Závada Péter költő, drámaíró, zenész. 2009-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett angol-olasz, majd 2015-ben a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán színháztudomány szakos diplomát. 2016-ban felvételt nyert az ELTE Esztétika Doktori Iskolájába. 2012 és 2019 között a József Attila Kör tagja volt.

2009 óta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban: verseit többek között a Jelenkor, az Élet és Irodalom, a Holmi, a Műút, az Ex Symposion és a Helikon is közölte. Első verseskötete Ahol megszakad címmel 2012-ben jelent meg – ma már angol, német és román nyelven is olvashatóak költeményei. Örkény István drámaírói, Móricz Zsigmond és Horváth Péter irodalmi ösztöndíjai, a Literarisches Colloquium Berlin és a Schloss Solitude Stuttgart segítették pályáját. A 2018-ban a budapesti Trafó színpadán bemutatott a Je suis Amphitryon c. drámájáért Szép Ernő-különdíjban részesült.

2010 óta folytat színpadi szerzői és dramaturgiai tevékenységet. Házi szerzőként írt darabot a Spidron színi társulatnak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és Kovács D. Dániel rendező szakos hallgatóinak. Fordított operalibrettót, musicalt, írt dalszövegeket, készített Moliére és Shakespeare átiratokat, valamint közreműködött dramaturgként is. Olyan társulatokkal dolgozott együtt, mint a Bodó Viktor Szputnyik Hajózási Társasága, a Krétakör, a Tünet Együttes, a K2 vagy a Katona József Színház, a Vígszínház, a Radnóti, az Örkény, a Belvárosi Színház és a Budapesti Operett Színház produkcióinak alkotói.

Zenei pályafutása több, mint húsz évet ölel fel. 1996-ban Süveg Márkkal (Saiid) megalapította az Akkezdet Phiai együttest. Első lemezük 2004-ben jelent meg Akkezdet címmel és bekerült a 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe. 2016-ban pedig a VIVA TV által szervezett Magyarország Legjobb Rapperei szavazáson az első helyen végeztek. 2016-ban pedig trAnzKaPHka: kastély címmel önálló szólólemezt jelentetett meg.

/////////////

Deák17 Galéria online pályaorientációs beszélgetéseinek keretében olyan, szakmájukban sikeres alkotókkal ismerkedhetünk meg, akik különböző művészeti területen dolgoznak. Minden hónap utolsó szerdáján, a galéria Facebook-oldalán élőben jelentkező, valós időben kommentelhető STARTart interaktív művészportrék vendégei számos rangos hazai díj és nemzetközi elismerés tulajdonosai, magyar és külföldi produkció (társ)alkotói.