UV-fény X Fakultatív fénytanórák

Zelena Veronika festőművész

2021.08.12. – 17:00

A Fakultatív fénytanórák 2. évadának második részében az UV-fény témájához kapcsolódóan Zelena Veronika festőművész alkotásait ismerhetjük meg. A természeti jelenségek megértésében pedig Fazakas Andrea biológiatanár lesz segítségünkre.

Zelena Veronika 2016-ban végzett a Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán. Már egyetemi évei alatt körvonalazódott egyéni látásmódja, munkái főleg tájképek, kertek és növényi részletek ábrázolásai, és az azok absztrakciói közötti határ kereséséről szóló festmények, grafikák, installációk, videómunkák és fotók. Figurális motívumokból és intenzív színkavalkádokból építkező művei a természet és a társadalom viszonyára reflektálnak.  A színtévesztő tesztek alapjául szolgáló, úgynevezett „Ishiara elv” alapján készült képsorozatában a színeket, a pöttyökből összeálló formákat és azok látásra gyakorolt hatását vizsgálja. Festményein gyakran szerepelnek egymás mellett az erőteljes UV reagens színek és a visszafogott árnyalatok. 

Kurátor: Kovács Andrea
A videó forgatási helyszíne: Magyar Természettudományi Múzeum

Az epizód 2021. augusztus 12-én 17.00-kor kerül közzétételre a Galéria YouTube-csatornáján.
Facebook-esemény LINK

/////////////

A Deák17 Galéria Fakultatív fénytanórák videósorozat célja, hogy nézői átéljék az alkotás örömét bepillantást nyerve a fényművészet eszköztárába, a kortárs magyar alkotók műhelytitkaiba és a természettudományok kísérletező világába.