URFORM

Videóinstalláció online premier

2020.12.16. – 18:00

 A Deák17 Galéria REFLEX c. csoportos kiállításában megtekinthető URFORM performansz-installációhoz kapcsolódóan, az URFORM kutatási folyamat következő állomásaként egy, az archetipikus rituálék látvány és zenei világát idéző videómunkával folytatják az alkotók, Vass Csenge – Barna Nóra – Mákó Rozi a közös gondolkodást egy új virtuális dimenzió megteremtésével. A tánc, a zeneszerzés, a textil- és képzőművészet médiumait egyesítő vizuális élmény a tűz többrétegű asszociációját jeleníti meg különböző művészeti ágak összefonódásán keresztül.

 Milyen eszközökkel lehet irányítani, vagy éppen felszabadítani az emberi testet? Egybeolvad-e az anyagokkal vagy teljesen elhatárolódik tőlük? Vajon az ember organikus léte ellenére válhat-e egy mesterséges tárgy szerves részévé? Az URFORM audiovizuális és mozgáskísérleti kutatómunka fókuszában a kísérleti matériák, a hang és az emberi test közvetlen kapcsolódása, a teremtő őserő és a transzformáció gesztusai állnak.

 Az emberi testre kerülő szintetikus lágyanyag antropomorfizált felületté alakul és a mozgás által új formákat generál – átalakítja az emberi test határait. Viselője egy olyan experimentális mozgás eszközévé válik, amelyben a „kosztüm” nem csak vizuálisan egészíti ki mozdulatainak látványát, hanem az anyag egyszerre elasztikus és merev minőségéből adódóan irányítja és befolyásolja mozgási lehetőségeit.  A végtelenített térben a test és az anyag eggyé válik, hangokkal és fényekkel kiegészülve egy kollektív egységet hoznak létre.

 A videóinstallációban megjelenő „jelmez” és „test” egy „test-objektet” formáz és egy teljesen egyedi karaktert jelenít meg, aki szabad és ösztönös mozgásával megteremti saját narratíváját: környezete és a természet szerves részévé avatódik. Valóságérzetünk és képzeletünk pedig összeolvad – az élőben rögzített táncperformansz egy virtuálisan visszanézhető utópisztikus kísérleti fikcióvá válik.

Enteriőr, látvány, jelmez: VASS Csenge
Koreográfia, tánc: BARNA Nóra
Zene: MÁKÓ Rozi
Rendező: FATÉR Ambrus
Koncepció, art director: VASS Csenge

DOP: NYOSZOLI Ákos

A kamera operátor: SZÉKELY Róbert

B kamera operátor: DOBRAY Máté

Fővilágosító: MIHALIK László

Kameraasszisztens: NAGY Dávid

Együttműködő partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Let it Be! art agency, FabLab Budapest, D17 Galéria, 4DSOUND Spatial Sound Institute, Art Quarter Budapest, SÍN Kulturális Központ

Facebook esemény: www.facebook.com/events/160120305804201

www.deak17galeria.hu/kiallitasok/reflex https://www.deak17galeria.hu/upload/userfiles/Reflex/index.html
https://reflexblog.tumblr.com/
www.behance.net/gallery/94631903/URFORM

Kapcsolódó tartalom