SÉTAFESZTIVÁL MEGNYITÓ ÉS TÁRLATVEZETÉS

2022.05.26. – 16:30

Gyere el ingyenes tárlatvezetésünkre, és ismerd meg Tel-Aviv korai modern építészetét és a Fehér Város csodáját! A Sétafesztivál megnyitójával egybekötött eseményen Sylvester Ádám fog pár szót szólni a kiállításról, ezután a Mazsike-díj átadása következik.

16:30 – A 2020-as Magyar Zsidó Kultúráért Különdíj átadása Joszi Ben Nunnak
Beszédet mond: Yacov Hadas-Handelsman Izrael Állam magyarországi nagykövete

Joszi Ben Nun hívta fel először a figyelmet, Buda középkori betemetett zsinagógájára. Az „Ássuk ki” civil mozgalom egyik vezéralakja lett. Schulhof Izsák Budai krónikájának kéziratát, egy személyes beszámolót a középkori zsinagóga 1686-os felgyújtásáról és pusztulásáról. A Budai krónikát modern héber nyelvre ültette át, így hozzáférhetővé tette szélesebb rétegek számára is. Ma végre úgy látszik, hogy a lelkes, szakadatlan munkája eredményt is hoz. Megkezdődtek a betemetett zsinagóga újbóli feltárásának munkálatai. Joszi Ben Nun a magyarországi zsidó kultúra lelkes izraeli terjesztője. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület tevékenységét 2020-ban különdíjjal ismerte el, amelyet a járvány helyzet miatt most tudunk átadni neki.

17:00 – Sylvester Ádám tárlatvezetése

Tel-Aviv városának történeti központja 2003 júniusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A tengerparti izraeli város páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet. A TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás, mely Tel-Aviv városának rendezésében jött létre, 2004 óta járja a világot, Róma, London, Helsinki és számos további helyszín után első alkalommal mutatkozik be most Magyarországon, a Deák17 Galériában. A kiállításban a Fehér Város leghíresebb épületei és építészetének története számos fotón, tervrajzon, maketten, 3D animáción és videón keresztül válik láthatóvá. A tárlathoz kisebb kiegészítő szekció kapcsolódik, mely a korai modern építészet Budapesten fellelhető néhány épületét állítja párhuzamba a Fehér Város építészetével.

A Sétafesztiválról:

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2018 óta évente megrendezi Sétafesztivál című rendezvényét, ahol különféle tematikára épülő, nappali és esti városismereti sétákra várják az érdeklődőket. A vezetett sétákon többek közt a metró művészetét, Zugló szecessziós épületeit, a fővárosi temetők kincseit, illetve kávéházak történetét lehetett megismerni.

A Sétafesztivált évente más-más tematikával, változatos programokkal rendezik meg. 2022-ben a divat, az öltözködés és a dizájn áll a séták középpontjában. Ebbe beleférnek a hagyományos múzeumi séták, a korábbi híres nagyáruházak, a divatmárkák emblematikus helyei is.

A Sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Regisztráció és részletes program: mazsike.hu/setafesztival

Facebook-esemény