Nekem másra van szükségem! -Speciális igények és alternatív módszerek az oktatásban

2016.11.11. – 14:00

Mini konferenciánkon beszélgetünk a sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok oktatásáról, művészeti neveléséről, készség- és kompetencia fejlesztéséről. Meghívott előadóink vagy budapesti iskolákban tanítanak vagy művészeti workshopokat tartanak a sajátos nevelési igényű gyermekek számára. A konferenciára pedagógusokat, szakmabelieket, érintett családtagokat és érdeklődőket is várunk!

A konferencia fő céljai:

– a meghívott szakemberek közreműködésével körképet adni a sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok oktatásáról, művészeti neveléséről, készség- és kompetencia fejlesztéséről, tehetséggondozásáról.

– az intézményi tapasztalatok számbavétele: az egyes intézményekben és intézménytípusokban hogyan épül fel mindez.

– gyakorlati módszerek, projektek bemutatása.

– mindezt közös beszélgetésekkel, tapasztalataink megosztásával az egyes előadások végén.

Időpont: 2016. november 11., péntek, 14.00-18.00

Helyszín: 1052, Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet

 

Részletes program:

14.00-15.45
Konti Helga gyógypedagógiai tanár,Tág Világ Iskola művészettel nevelés pedagógusa

Az előadásban érintett témák: Művészeti nevelés, művészettel nevelés, művészetterápia (meghatározás, elkülönítés), Tényleg más? Miben más? (eltérő igények, speciális megoldások), Esetbemutatás (foglalkozások, elő,- és utómunkák)

Nagyné Sinkó Ágnes Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanácsot (SNI-TST) a Tehetségműhely Közhasznú Alapítvány projekt koordinátora

“Alapítványunk olyan 5-12 év közötti gyermekek komplex tehetséggondozására fejlesztett ki módszert, akik kognitív képességeik terén több évvel meghaladják kortársaikat, de valamilyen hátránnyal is küzdenek. Ez lehet magatartási, vagy beilleszkedési nehézség, esetleg részképesség zavar (“diszek”), vagy enyhe asperger szindróma. A részükre szervezett “Alkotónap” nevű foglalkozásunkon ma már a hét 4 napján több, mint 20 gyermek vesz részt.”

Papp Viktória Nóra művészetterapeuta, Laborc Általános Iskola vizuális kultúra tanára

Az intézmény profiljának rövid bemutatása után képes prezentációval és az órákról készült rövid videó segítségével számol be a lehetséges irányokról és módszerekról a vizuális területen.

Szemenyei Eszter, Prizma Általános Iskola és Óvoda, EGYMI autizmusban érintett gyerekek osztályának tanítója

Egy-MásKép(p)!

Szeptembertől iskolánkban két csoportban, megújult keretek között indulhatott el az autizmusspecifikus ellátás. Előadásomban képekben és szavakban szeretném bemutatni az autizmusspecifikus szemléletet, az autizmusbarát környezet feltételeit és ennek kialakítási módját. Beszélek arról, hol tartunk most és mik a jövőbeli terveink.

KÁVÉSZÜNET

16.00-17.30
Gerlóczy Bea és Kubinyi Katalin képzőművész, a Nyitott Világ Iskola pedagógusai

10 év – 10 projekt, Projektmódszer alkalmazása a rajzórákon a Nyitott Világ Iskolában

A projektmódszer alkalmazása a művészeti oktatásban folyamatos aktivitást, választási lehetőséget, a közösen végzett alkotó munka örömét biztosítja, erősíti a motivációt, és lehetővé teszi az egyéni sajátosságok figyelembe vételét. A közös munka kivitelezése során észrevétlenül kerülnek felszínre az egyénben rejlő adottságok és képességek.

Boros Réka divattervező, Farkas Adrienn festő grafikus és Kati Gábor társulatvezető színész Fehér Rozsdavirág munkatársai

Alternatív oktatási forma? Művészetek ötvözése? Önismereti foglalkozás-sorozat? Terápia? Nem tudni pontosan micsoda a Fehér Rozsda Virág, de az biztos, hogy végre egy olyan dolog, amiben lehet hibázni, ahol nem az a lényeg, hogy Te legyél a legjobb, hanem, hogy szabadon önmagad légy mind játékban, mind alkotásban. A dráma és a képzőművészet jótékony hatásait kiemelve és ötvözve készült el a foglalkozás-sorozat, melyben egymásra épülő feladatok segítik az önmagunkban való elmélyedést, és a kibontakozást. Sosem feledve a játék, a mese és a kreativitás fontosságát.

 A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, mindenképp jelezze részvételi szándékát legkésőbb november 10., csütörtök 18.00-ig az info@deak17galeria.hu címen.

Az email tárgya legyen: konferencia regisztráció

A minikonferencia előadásai megtalálhatók Youtube csatornánkon. Az előadások videófelvételei folyamatosan bővülnek!