Mesekocka konferencia – Mese és vizualitás

2016.04.29. – 14:00

2016. április 29. 14-18 óráig

A Kortárs folyóirat gyerekirodalmi napja. Az irodalom mellé képzőművészet társul: a workshopokon szöveg és kép kapcsolatával, különböző képalkotó technikákkal, a mesék vizualitásával, a képzeletvilág leképezésének lehetőségeivel és még sok izgalmas területtel ismerkedhetnek meg a résztvevők a magyar képzőművészeti szcéna fiatal művészeinek vezetésével.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérünk az alábbi e-mail címre: kortarsonline@gmail.com

PROGRAM

6–14 éves korig

13.00–14.25 Kollográfia és illusztráció

Vezeti: Germán Fatime

A kollográfia, vagyis papírmetszet egy sokszorosító magasnyomásos grafikai technika, amely során a nyomóformát (dúcot) papírból készítjük el a formák kivágásával, ragasztásával. A nyomatok egymással megegyezőek lesznek, mégsem tökéletesen egyformák. A workshopon ezzel a technikával mindenki elkészítheti saját illusztrációját.

14.40–16.00 Tavaszi Bóbita

Vezeti: Benkő Lilla

Weöres Sándor Bóbita című verséhez készítünk illusztrációt. Bóbitát és a többi versben szereplő karaktert a gyerekek saját elképzeléseik alapján, különböző technikákkal és alapanyagokból jeleníthetik meg színekkel, geometrikus formákkal, kollázsszerű részletekkel.

16.15–17.45 Mesetérkép

Vezeti: Boros Mátyás

A résztvevők kulcsszavak segítségével közösen saját mesét írnak, amit aztán a szereplők és helyszínek elkészítése után életre is keltenek.

15 éves kortól

13.00–14.25 Mutasd a sárkányod, megmondom, ki vagy! – TömegcikkbőL egyedivé válás

Vezeti: Lentulay Edina és Török Gabriella

Csipkerózsikák, Hófehérkék, királyfik, törpék és sárkányölő vitézek – késztermékek gyorsfogyasztásra vagy házilag, frissen is megalkothatóak? Miben hasonlóak, miben különböznek a tömegfigurák a sajátunktól? Ahány ház, annyi Hófehérke és gonosz mostoha – mert mindeni a maga módján az. A workshopon a Kincskereső Meseterápiás Módszer segíti a bennünk élő személyes és egyben közös emberi mesekincseket láthatóvá tenni, melyhez változatos eszközök állnak a rendelkezésre: pasztellkréták, agyag, montázs… és egyebek!

14.40–16.00 Meséld magad műhely képregényezve

Vezeti: Jáger Attila

90 perces mélymerülés a képregények világába! Betekintés itthoni és külföldi képregénykötetekbe. Gyorstalpaló a képregények felépítéséről, alapvető formanyelvi elemeiről. Olvasgatás, nézegetés, ötletgyűjtés és saját képregény elkészítése – ami a szövegbuborékba belefér!

16.15–17.45 EZ NEM ÉN VAGYOK – Multimédia és performansz workshop

Vezeti: Brückner János

„A mesék az életre tanítanak” – oké, de hogyan vívja meg a vitéz egy karddal a chat-párbajt? Vagy milyen színekbe öltözködik egy királykisasszony? A mesék világának sokszor mágikus, hihetetlen vagy akár elképesztő történeteit játsszuk újra a workshop keretében. Ehhez speciális kellékeket használunk, melyek a minket körülvevő virtuális/digitális világ egyes elemeit jelenítik meg. Ezáltal mindannyian eltüntethetjük valós identitásunkat, és egy leegyszerűsített avatar bőrébe bújva együtt hajthatunk végre csodás tetteket.

A program letölthető INNEN!