Beszámoló az angol nyelvű nyári táborról

2017.09.01. – 2017.09.30.

Angol nyelvű nyári tábor

2017. június 18-23.

A Fővárosi Önkormányzattól érkező felkérésnek eleget téve Moszkvából és Budapestről érkező 10-16 év közötti fiatalok számára szerveztünk 5 napos nyári tábort. A gyerekeknek közös nyelvként értelemszerűen az angol nyelvet adtuk meg, a táborra jelentkezőktől az angol nyelv minimum társalgási szintű ismeretét kértük, a Galérián kívüli programok lebonyolításához pedig angolul beszélő szakembereket kértünk fel. Végül csak Budapestről érkeztek gyerekek, de változatlanul angol maradt a tábor nyelve.

A táborban résztvevő gyerekeket korábbi együttműködő partnerünk, az orosz nyelv és kultúra közvetítésével foglalkozó Alfavit Alapítvány, saját korábbi táborozóink, saját kommunikációs felületeink (honlap, Facebook oldal, hírlevél illetve pedagógusoknak küldött hírlevél) illetve a NOE – Nagycsaládosok Országos Egyesülete bevonásával szerveztük. A program kialakításakor több helyszín között oszlottak meg a programok. A gyerekek szállást a pilisszántói egykori Orosdy-kastélyban kaptak, mely az esti programoknak is helyszíne volt. Ezen kívül különböző budapesti helyszíneken városi sétákat és ismeretterjesztő programokat illetve a Galériában kreatív foglalkozásokat biztosítottunk.

A programokat ismerkedős, névtanulós és csapatépítő játékokkal kezdtük és fontos szerepet kapott a tábor szabályainak közös összeállítása is. A napi programok során a gyerekek bemutathatták kedvenc budapesti helyszínük történetét, majd élményeiket képregényes formába dolgozták át. Városi Titkos Füzetet is kaptak a résztvevők, melyből további izgalmas információkhoz jutottak a város helyszíneiről, épületeiről. Délelőtti sétáink során végigjártuk a zsidónegyedet, a Városligetet, Hősök terét, de voltunk az állatkertben és a Magyar Nemzeti Galéria aktuális kiállításán is. A délelőtti élményeket természetesen tematikus foglalkozások követték a Galériában. Az élményekkel teli hat napot kirándulás zárta, ahol a gyerekeknek is lehetőségük volt a tábor értékelésére, véleményük, javaslataik kifejezésére kreatív, játékos módon.