Beporzók Napja 2021

#beporzóknapja #beporzoknapja #múzeumokajövőért

2021.03.10. – 00:00

A két éve megrendezésre kerülő Beporzók Napja programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzó rovarok mindennapi életünkben betöltött szerepére, nélkülözhetetlen tevékenységükre. 2021-ben a majdnem 40 hazai művelődési és kulturális intézmény csatlakozott a meghirdetett kampányhoz és ajánl kulturális és ismeretterjesztő programokat az érdeklődőknek.

A programsorozattal kapcsolatban további információk:

http://www.beporzoknapja.hu/

https://magyarmuzeumok.hu/cikk/tobb-mint-36-program-a-beporzokert

Enzsöly Kinga: generációváltás?

„ …..Kérdés, hogy mi az a változás, ami jól működhet, mi az ami pusztít, ugyanígy ami az a hagyomány, ami érték, és megőrzendő, mi az ami visszavet, pusztuláshoz vezet. Az emberekkel párhuzamosan a méhek generációváltás is hasonló fontossággal bír.: a generációváltás elkerülhetetlen a méhcsalád fennmaradásáért – az idős méhek elpusztulnak, felváltják őket a fiatal méhek. Ez a váltás nem megy azonnal, hanem fokozatosan: a fiasítás megjelenik, az idős méhek elpusztulnak, kifejlődnek a fiatal méhek, a fiatal méhekből mind több lesz a kaptárban, az idős méhekből viszont kevesebb. És elérkezik a korosztály struktúrájában a változás. Ez egyben a legkritikusabb időszak a család fejlődésében, elég gyakori eset az, hogy a méhcsalád legyengül vagy elpusztul a generációváltás idején. Ez a kérdés a klímaváltozás, környezetszennyezés idején új hangsúlyokat kap.”

LAST WORDS

A Deák17 Galériában a nap apropóján az április 1-ig látható a Last Words című csoportos, virtuális formában megnézhető kiállításunkat ajánljuk. A tárlaton kortárs képzőművészek és egy pályázat keretében kiválasztott diákalkotók az egyik legnagyobb globális kihívására, a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség aggasztó csökkenésére, az élőlények pusztulására, állatfajok tömeges kihalására reflektálnak. A megjelenő fajok és problémák közül természetesen nem hiányozhatnak a beporzók sem. Enzsöly Kinga képzőművész generációváltás? című sorozata von érdekes párhuzamot a méhek és az emberi társadalmak között. A klímaváltozás árnyékéban megkerülhetetlen kérdés, hogy egy elkerülhetetlen változás újjászületést vagy pusztulást hoz-e.

Lépjetek be a birtuális kiállításba erre a linkre kattintva!

KIHALNI ESÉLYES


Kihalni esélyes címmel a kiállításhoz önálló online foglalkozást is készítettünk. A 8-12 éves korosztályt megcélzó foglalkozás keretében nemcsak a kiállított művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a gyerekek, hanem azokkal az állatokkal és problémákkal is, amelyekkel az alkotások foglalkoznak. Az egyszerre játékos és informatív feladatok, valamint olvasnivalók segítségével megtudhatják például, hogy mennyi vad teve él ma, milyen szerepe van a fényszennyezésnek, vagy éppen a méheknek a többi faj életében. De a méhészkedés rövid történetéről és a harci méhekről is tanulhatnak, valamint arról, milyen virágokat ültessenek a kertbe, ha kedveskedni szeretnének a méheknek.
A foglalkozást a Thinklink ikonra kattintva tudjátok elindítani