Bartók újratöltve! / Az előadás

2016.12.20. – 15:00

A Bartók újratöltve! pályázat nyertesei állítják színpadra a zeneszerző három színpadi műve ihlette  – A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára – önálló alkotásukat az Átrium Film-Színházban.  

A legnagyobb magyar zeneszerző alkotásai gondolkodásra késztették a fiatalokat, és csapatmunkában, saját művekkel indultak a Bartók Béla születésének 135 éves évfordulójának alkalmából meghirdetett országos pályázaton.  

Ezt a pályázatot a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria írta ki 10 és 23 év közötti fiatalok részére. 3 nyertes diák csapatot a szakemberekből álló zsűri – Dr. habil. Csanádi Judit (DLA, Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, látványtervező);  Magács László (rendező, az Átrium Film-Színház igazgatója); Nagy Fruzsina (jelmeztervező); Pálfi György (filmrendező) valamint Szabó Balázs (dalszerző, énekes, bábszínész) választotta ki.  

“Éppen ez a lényeg: a fiataloknak így ténylegesen lehetőségük van arra, hogy a saját nyelvükre fordítsák le a történeteket.” – mondta Pálfi György filmrendező a beérkezett pályázati anyagok értékelése során. A nyerteseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatói illetve Uray Péter, a Kaposvári Egyetem rendező tanára segíti majd abban, hogy 5 hét alatt színpadra adaptálják elképzeléseiket.

A műsor:
15.00-15.30 A csodálatos mandarin (Tóparti Gimnázium, Székesfehérvár)
15.30-16.00 A fából faragott királyfi (Pécsi Művészeti Gimnázium)
16.00-16.30 A kékszakállú herceg vára (Leövey Klára Gimnázium, Budapest)

A közönség számára november 30-tól 100 darab jegy vásárolható meg 1800 forintos jegyáron a helyszínen illetve online felületen.

KÖZLEMÉNY:

A Magyar Nemzet napilapban a Bartók újratöltve című pályázat nyomán készült előadásról megjelent cikkel kapcsolatban meg kívánjuk erősíteni, hogy a Bartók újratöltve programot iskolai projektnek szántuk. Célunk az volt, hogy a középiskolás korosztályhoz közelebb hozzuk Bartók Béla művészetét azáltal, hogy a diákok a szerző színpadi műveit megismerik, és foglalkoznak azokkal. A művekhez a pályázók érzékenyen, tisztelettel és nagy lelkesedéssel közelítettek. Bartók zenéje, és az alaptörténetek által inspirálva, az iskolások saját alkotásaikat hozták létre, amelyek nagyon kevés szálon kapcsolódnak az eredeti művekhez. A három nyertes előadás egyszeri alkalommal került bemutatásra, amelyen főleg a közreműködő fiatalok rokonai, tanárai vettek részt. Szándékunk semmiképpen sem irányult a szerzői vagyoni jogok megsértésére, éppen ellenkezőleg, a Bartók emlékév kapcsán egyfajta tisztelgés volt ez a zeneszerző előtt, akinek a műveivel a pályázat kapcsán többszáz gyerek került bensőséges viszonyba.

MEGJELENÉS:

Kossuth Rádió – Belépő, 2016. december 13.

Esti kérdés és a Bartók újratöltve, M5, 2016. december 14.