A NAPKIRÁLYOK KEDVENC ZENÉJE

Óegyiptomi családi nap

2023.02.04. – 10:00

A Deák17 Galéria és a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága közös időszaki kiállítása egy olyan történetet dolgoz fel diákalkotások formájában, melyet egy ókori egyiptomi emlékről, a Westcar-papiruszról ismerhetünk, és melyet az Újbirodalom időszakát megelőző korban jegyeztek le. A történet a Khufu fáraó (Kr. e. 2551- 2528) udvarában játszódik, ahol a fáraó fiai varázslókról szóló történetekkel szórakoztatják apjukat, és egyúttal megjósolják a majd utánuk következő új dinasztia felemelkedését, a jövendő, 5. dinasztiabeli királyok – „Napkirályok – megszületését.

A történetben a varázslatokon és a jóslatokon kívül hangsúlyos szerepet kap a zene is. Február 4-i családi napunkon ezzel a témakörrel, az ókori Egyiptom zenéjével ismerkedünk meg közelebbről.

Egy izgalmas ismeretterjesztő előadás keretében megtudhatjuk, milyen zenét játszottak, milyen hangszereket ismertek és használtak az ókori egyiptomiak, és meg is hallgatjuk, hogyan szólt az egyetlen fennmaradt zenei emlék. A vetítéssel egybekötött előadást Dr. Győry Hedvig egyiptológus tartja.

Ezt követően közös alkotómunka keretében ki-ki elkészítheti a számára legérdekesebbnek tűnő óegyiptomi hangszer mai mását – legyen szó csörgőről, dobról vagy éppen lantról. Az elkészült hangszereket meg is szólaltatjuk. A kézműves foglalkozást Enzsöly Kinga képzőművész tartja.

Korosztály: a programot a 6-12 éves korosztály számára ajánljuk.

Regisztráció: A program ingyenes, de regisztrációköteles. A férőhelyek száma korlátozott, maximum 20 főt tudunk fogadni, a jelentkezések sorrendjében. Regisztrálni az art@deak17galeria.hu e-mailcímen keresztül lehet, a programra érkező gyermek(ek) nevének és életkorának megadásával.