VILÁGÖRÖKSÉG ÉS ÉLETMINŐSÉG

Nemzetközi ifjúsági videópályázat

2023.04.13. – 2023.05.29.

A Világörökség Városok Szervezete (OWHC – Organization of World Heritage Cities) immár 7. alkalommal hirdeti meg nemzetközi videópályázatát, idén „Világörökség és életminőség.” címmel.  A kétfordulós (budapesti és nemzetközi) pályázaton két korosztályi kategóriában várják a fiatalok jelentkezését: 14-17 és 18-21 éves korig, egyénileg és csapatban is.

Budapest Főváros Önkormányzata, mint az OWHC szervezet tagja, a Deák17 Galéria közreműködésével várja a jelentkezéseket a verseny első fordulójára 2023. május 29-ig, melyen kiválasztásra kerül mindkét kategória legjobbja, akik részt vehetnek a nemzetközi megmérettetésen.

TÉMA: Heritage and Quality of life.” – azaz: „Világörökség és életminőség.”

A fokozódó urbanizáció, az éghajlati, politikai és társadalmi kérdések összefüggésében a világörökség városok arculata folyamatosan változik. Egyes városokban az egyre megfizethetetlenebb bérleti díjak és a fenntarthatatlan turizmus kiszorítja a generációk óta ott élő helyi közösségeket. Máshol a fenntarthatatlan városfejlesztés hozzájárul olyan helyek vagy gyakorlatok eltűnéséhez, amelyek felbecsülhetetlen értékű tárgyi és szellemi örökséget hordoznak. Ez a valóság kiváló lehetőséget kínál a világörökség városok lakói életminőségének újraértékelésére. Használd ki ezt az alkalmat, hogy megmutasd nekünk elképzelésedet örökségedről és történelmi városod lakóinak életminőségéről. Milyen lépéseket tett városod az életminőség érdekében? Mely ágazat(ok)ban – mobilitás, zöldterületek, helyi szolgáltatások stb.? – Milyen fejlesztési javaslataid lennének városod számára? Milyen projekteket lehetne kidolgozni, amelyek hozzájárulnának az életminőség javításához a városodban?

18-21 éves résztvevők számára: Szeretnéd egy kicsit jobban kifejteni a témával kapcsolatos véleményedet?

A videópályázat 2023-as kiadásának témája: “Világörökség és életminőség”. A világörökségi városoknak a legjobb gyakorlatokra van szükségük örökségük megőrzésének és fejlesztésének biztosítása érdekében. Ezeknek a gyakorlatoknak figyelembe kell venniük azt a tényt, hogy a történelmi város élő hely, amelynek fejlődnie kell, és alkalmazkodnia kell az ott élő közösségek valóságához. Ez a képesség, hogy biztosítsa a múlt megőrzését, miközben reagál a jelen igényeire, lehetővé teszi a világörökség városok számára, hogy jobb életminőséget kínáljanak lakóiknak. Ezt szem előtt tartva, hogyan egyezteti össze városod a városfejlesztést örökségének megőrzésével és lakói életminőségével? Fejtsd ki gondolataidat példákkal és javaslatokkal egy videón keresztül, amely bemutatja városod különböző örökségi elemeit.

RÉSZLETEK:

A pályaművek beküldési határideje: 2023. május 29. 24.00 óra
A pályázat két kategóriában kerül meghirdetésre:
– 14-17 év közötti, illetve
– 18-21 év közötti korosztályban.

A VIDEÓ KÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK:

 1. A videó maximális időtartama nem haladhatja meg az 5 percet.
 2. A bemutatott videónak a verseny témájára kell vonatkoznia.
 3. A videónak a város vizuális elemeit kell bemutatnia; ne terheld túl szöveggel. Hanghatások és zene (szöveggel vagy anélkül) megengedettek.
 4. Kötelező valamilyen szöveget és/vagy narrációt (túlzások nélkül) beépíteni a videóba az OWHC három munkanyelvének egyikén: franciául, angolul vagy spanyolul. Szöveg vagy narráció nélkül beküldött videókat nem fogadunk el. A fiatal résztvevőknek el kell mondaniuk elképzeléseiket!
 5. Videokamerával, kamerával, számítógéppel vagy mobiltelefonnal készített videók egyaránt elfogadhatók.
  – Az első fordulóban: a videót be lehet küldeni a Youtube-on keresztül a fiatal producer fiókjával, emellett fontos, hogy a videót eredeti formátumban is el kell küldeni a következő e-mail címre: deak17galeria@gmail.com
  – A videók formátumának YouTube-kompatibilisnek kell lenniük. Ezek a formátumok a következők: .wmv (Windows Movie Maker, Windows Media Player stb.), .avi (Audio Video Interleave), .mov (iMovie), .mpg (Quick Time video format).
  Regisztrációs űrlap és 16 éven aluli gyerekek számára szülői engedély kitöltése és megküldése e-mailen a deak17galeria@gmail.com-ra, amely tartalmazza a YouTube video elérhetőségét is.
  – A második, nemzetközi fordulóban: a győztes videókat az első forduló szervezői eredeti formájukban elküldik az OWHC-nak. (A YouTube által elfogadott formátumokban, nevezetesen .wmv (Windows Movie Maker, Windows Media Player stb.), .avi (Audio Video Interleave), .mov (iMovie), .mp4 vagy mpeg4 (Quick Time videó formátum), mert azokat megjelentetik az OWHC Youtube csatornáján.
 6. A beküldött videónak kötelezően rendelkeznie kell teljes címmel, ami nem lehet azonos a pályázat címével vagy témájával.

DÍJAZÁS:

Budapest Főváros Önkormányzata a szakmai zsűri előzsűrizését követően kategóriánként 1-1 pályamunkát küld tovább a nemzetközi megmérettetésre.

A nemzetközi zsűrizést (második forduló) követően a 14-17 év közöttiek kategóriájának győztese 1.500 CAD, a 18-21 év közöttiek kategóriájának győztese 3.000 CAD pénzjutalomban részesül.

A győztes pályázatokat az OWHC megjeleníti a szervezet honlapján is, az eredményhirdetésre 2023. második félében kerül sor, az OWHC következő virtuális világkongresszusán.

A pályázattal kapcsolatos összes információ megtalálható a pályázat honlapján (angolul): https://www.ovpm.org/program/video-competition/