Pályázat – Van művészi vénád? – 2018/2019

2018.09.20. – 2018.11.10.

Nemzetközi művészeti pályázat középiskolások számára

A “Van művészi vénád?” pályázat olyan középiskolásoknak szól, akik érdeklődnek a kortárs képzőművészet iránt, és kedvük van kipróbálni saját kreativitásuk és alkotókészségük határait.

A pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy kipróbálhassák és kiteljesíthessék alkotókészségüket, kielégíthessék kíváncsiságukat, s lehetőségük nyíljon megosztani, megvitatni és megbeszélni másokkal is elképzeléseiket, miközben megtapasztalhatják a projekt megvalósítása során az együttműködés örömét és nehézségeit. A pályázat célja az is, hogy a középiskolások és képzőművészet segítségével minél intenzívebb diskurzusra lépjenek azzal a világgal, amelyben élnek. S nem mellékesen új ismeretekkel, új készségekkel, új tapasztalatokkal gazdagodjanak. Fontos szempontnak tartjuk továbbá azt is, hogy a résztvevők a folyamatban megismerkednek a kortárs kiállítóhelyek és galériák világával. A projekt megvalósításában részt vállalnak jelentős állami és magán galériák Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon.

A verseny története
A „Van művész vénád?” nyílt művészeti verseny 2009-ben indult Csehországban, ahol a prágai Nemzeti Galéria, a DOX Modern Művészeti Központ, a Galéria Rudolfinum és a Morva Galéria adják a pályázat támogatói hátterét. Emellett Csehországban a pályázat összekapcsolódik a legrangosabb kortárs ifjúsági művészeti díjjal, a Chalupecky díjjal. A művészeti verseny évről évre egyre nagyobb érdeklődést vált ki a diákok, iskolák és a galériák részéről egyaránt. Az elmúlt évben több száz diák vett részt a programban és mutatta be a projektidőszakban létrehozott alkotásait. A jelentkező iskolák és diákok számára a partnergalériák a projektvezető szervezettel közösen az év során olyan programokat és műhelyeket szerveznek, melyek közelebb hozzák a résztvevőkhöz az év témáját. A téma minden évben más, és olyan izgalmas kérdésekre keressük együtt a választ, ami összekapcsolja a művészettörténet hagyományait a kor modern megfogalmazásaival. A diákok a tanév során közösen, csoportokban dolgoznak az adott téma kidolgozásán és megvalósításán, majd a kész alkotásokat eljuttatják a bemutatónak helyt adó galériába, ahol a legjobb alkotásokat alkotóik egy „prezentáció” keretében bemutatják. A szakértő zsűri végighallgatja a projektbemutatókat, és kiválasztja közülük az év legizgalmasabb alkotását.

Az idei téma: a GYŰJTÉS
Mit és milyen formában gyűjtünk? Hogyan osztályozzuk őket és hogyan nevezzük őket? Mi a célja egy gyűjteménynek és milyen formában jöhet létre? Egy gyűjteményben csak kézzelfogható tárgyakat helyezhetünk el? Mit mond el rólunk a gyűjteményünk? A gyűjtés nem feltétlenül csak a múzeumokhoz köthető. Nem csak festményeket, fotókat, kisebb tárgyakat gyűjthetünk, hanem emlékeket, barátokat és/ vagy likeokat az Facebookon vagy az Instán, de gyűjteményünknek falakra sincs feltétlen szüksége, elférhet akár a számítógépünk egy mappájában is.

A 16. század elterjedt a csodakamrák (Wunderkammer/ Cabinets of Curiosities), a 19. században átadták helyüket a nyilvános múzeumoknak és galériáknak. A 70-es években Andy Warhol hétköznapi tárgyakból álló gyűjteményét időkapszulákba helyezte, akárcsak Damian Hirst a természettudományos gyűjteményét. Bp. Szabó György is mindennapi tárgyak gyűjtésével és rendszerezésével hozza létre kollázsait. Neked milyen a személyes gyűjteményed?

Kik jelentkezhetnek?
A pályázatra min.2 és max.6 fős, 15 és 19 év közötti diákcsoportok jelentkezését várjuk.
Előzetes művészeti tapasztalatok vagy tanulmányok nem szükségesek.

Hogyan adhatom be jelentkezésem?
A jelentkezés online űrlap formájában történik, amelyet IDE kattintva lehet elérni és kitölteni.

Fontos dátumok

  • 2018. november 10. – jelentkezési határidő
  • 2018. november 20. és 27. (10.00-16.00) – felkészítő alkalmak a Ludwig Múzeumban (1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.)
  • 2019. március 18. – a projektek fényképes, szöveges dokumentációjának feltöltési határideje
  • Zsűrizés: 2019. március 30-ig
  • 2019. május 10. – a zsűri által kiválasztott művek beérkezésének határideje installálásra kész állapotban a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériába (1052 Budapest Deák Ferenc utca 17. l. emelet).
  • 2019. május 17. – a kiválasztott projektek prezentációja, díjátadó és kiállítás megnyitó a Ludwig Múzeumban illetve a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

További információ
A Van művészi vénád? projekt honlapja ide kattintva érhető el.
A pályázat a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum honlapján.