Bartók újratöltve – pályázat

2016.04.25. – 2016.10.28.

Gondold újra Bartók Béla egyik színpadi művét társaiddal és talán pont a ti elképzelésetek kerül színpadra! Új zene, új tánc, új díszlet vagy műfaj? Alakítsd Bartókot saját képedre!

 

A pályázat célja: kreatív, több művészeti területen jártas csoportok versenyre hívása Bartók Béla A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin vagy A fából faragott királyfi című színpadi művének 21. századi formába öltésére, színpadi produkcióvá formálása.

 

A pályázó csoportokat igazán komplex feladat elé állítjuk: dolgozzák fel és „töltsék újra” 21. századi formában a művet. A történet marad, de a vizuális és kreatív látvány és a színpadi megjelenés (a jelmezek, a színpadkép, a díszletek, a plakátok, videók, animáció) modern formát ölthet, sőt akár új műfajban is újraálmodhatják az alkotók legyen az a rap, a pantomim vagy bábjáték.

 

A pályázat missziója:
Az általunk kiírt feladattal szeretnénk közelebb hozni a gyermekeket és fiatalokat a komolyzene világához, megismertetni velük a színházi és zeneművészeti szakmák hátterét és végigkíséri egy művészeti projekt megvalósulásának első fázisától (ötlet megszületése, koncepció megalkotása) a tervek kidolgozásán keresztül egészen a megvalósulásig hozzáértő zsűri és szakemberek támogatásával. Reményeink szerint a résztvevőknek a pályázati feladatuk elkészítésekor nemcsak zenei, kultúr- és színháztörténeti, képző – és társművészeti ismeretei bővülnek, de a csapatmunka, a projekttervezéssel is megismerkednek. A pályázat hosszú távú hozadékaként reméljük, hogy a zenei, színházi és képzőművészeti nyelvezetet könnyen értő, aktív nézőket, sőt jövőbeni művészeket is teremt majd.

 

A pályázás feltételei:
– pályázók életkora: 14-23 éves korig (két korcsoport: 14-18 éves korig és 19-23 éves korig)
– felhasználható médiák: animáció, jelmeztervek, rajzok, alkalmazott grafikai alkotások, makettek, zenei anyagok. A teljes projekt bemutatására szolgáló anyag nem haladhatja meg a 1.3×2,5 méteres installálási felületet.
– a pályázati portfólió tartalma: 1 oldalas koncepció leírás, a csapat ismertetője illetve kitöltött adatlapja, a jelmez- és színpadtervek fotódokumentációja vagy scennelt anyaga, illetve a zenei anyagnak valamely zárt internetes csatornára feltöltési linkje. Amennyiben az adott portfólió kiválasztásra kerül, a csoportnak el kell küldeni az eredeti rajzokat, maketteket, jelmezeket a Deák17 Galériának.

 

A pályázással vállalják a csapatok, hogy a pályázat megnyerése esetén:
– létrehoznak egy színpadi produkciót, melyben a vizuális elemek, eszközök tervezését és előállítását is vállalják (a szervezők bizonyos mértékű anyagi támogatást biztosítani tudnak)
– vállalják a produkció előadását, a színészi, táncos vagy egyéb feladatok ellátását

 

A szervezők biztosítják:
– a síznpadi produkció (zenekar, technika) szükségleteit
– az előadás helyszínének biztosítását
– a kiállítás megszervezését, installálását

 

A pályázás menete:
Pályázási határidő: 2016. október 28. péntek 17 óra (MEGHOSSZABBÍTOTT HATÁRIDŐ)
A pályázati portfóliót, mely tartalmazza a pályázati anyagokat kiállításra kész állapotban, illetve a koncepció leírást (maximum egy darab A/4-es oldal terjedelemben) személyesen illetve postai úton kérjük a Deák17 Galéria címén (1052, Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet)  illetve a feltöltött hanganyag, videó linkjét, kérjük a deak17galeria@gmail.com címre küldeni
A szakmai zsűri (zeneszerző, színházi szakember, jelmez- és díszlettervező, grafikus) által kiválasztott csapatokat emailben illetve telefonon értesítjük.
A határidő után beküldött pályázati anyagokat nem áll módunkban elfogadni!

 

A pályázati portfólió tartalmazza:
– A színpadi mű terveit, amely magába foglalja az adott mű vizuális elemeit, zenéjét, műfaját.
– Felhasználható médiák: animáció, jelmez- és díszlettervek, rajzok, alkalmazott grafikai alkotások, plakátok, makettek, zenei anyagok, stb.
– Maximum 1 oldalas koncepció leírás. (Ez a zsűri munkáját segíti, az újratöltött színdarab a terveinek és műfajának, előadásmódjának leírása.)
– Csapattagok bemutatkozása, elérhetősége- 16 évnél fiatalabb pályázók esetében kérjük a szülő, gondviselő írásos hozzájárulását gyermeke munkájának kiállításához.
– A teljes projekt bemutatására szolgáló anyag nem haladhatja meg a 1.3×2,5 méteres installálási felületet.

 

Díjazás:
⚪ A legszínvonalasabb portfóliókat kiállítjuk a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában
⚪ A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt színpadi mű számára előadási lehetőséget biztosítunk.

 

A pályázói csoportok összeállításakor lehetőség van különböző iskolák diákjainak együttműködésére is!

 

A PÁLYÁZATHOZ SZÜKSÉGES ADATLAP LETÖLTHETŐ INNEN!

 

MEGJELENÉSEK:

M5 csatorna Esti kérdés című műsora