A napkirályok születése: A Westcar papirusz története

Óegyiptomi rajzpályázat diákoknak

2022.09.08. – 2022.10.28.

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága idén is meghirdeti óegyiptomi rajzpályázatát 5-10 fős diákcsoportok részére, ezúttal a „A napkirályok születése” címen. Alcím: A Westcar papirusz története. A szakmai zsűri által kiválasztott pályaműveket a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában kiállítás formájában mutatjuk be 2023. január 28 – február 25 között.

A pályázat célja, hogy a Westcar papirusz történetén keresztül a diákok ismerkedjenek az ókori Egyiptom életével, és az óegyiptomiak saját történeti képével. Ezek alapján kérjük, hogy saját maguk által készített képeken mutassák a történetet. A bemutatáskor kérjük, hogy az egyiptomi stílust kövessék, ezzel a diákok az egyiptomi síkábrázolás szabályait is megismerik, és kipróbálják. Az új ismeretek és tapasztalatok mellett fejlődnek manuális képességeik, képzeleterejük és kiváló lehetőség nyílik a csapatépítésre meg team munkára, akár a neten keresztül is. Amennyiben igényüket e-mailben jelzik, zoomon keresztül szeptember második felében szóbeli tájékoztatást is tartunk (történeti/művészeti háttér, kérdések).

A munkákat hagyományos, szabadkézi technikával és számítógépes megoldással (2D, 3D) egyaránt várjuk. A pályaműveket kérjük A4 vagy A3-as méretben elkészíteni, és digitális + fizikai formában is várjuk, min 5 – max 10 képben.

Kérjük, hogy hívják fel diákjaik figyelmét, és segítsék őket a feladatok megoldásának az összehangolásában, a csapatok tevékenységében bekövetkező nehézségek megoldásában.

1-4. évfolyam
5-8. évfolyam
12. évfolyam

kategóriában. Kérjük, hogy a csapatok létszáma ne haladja meg a 10 főt.

Felnőtt, egyéni pályázatot is hirdetünk, melyre tanárok és szülők jelentkezését is várjuk – kiírása a Fáraók Földjén honlapon olvasható.

Tanári tájékoztató zoomon keresztül, a jelentkezőkkel egyeztetett időpontban. A részvételi szándékot kérjük a palyazatmebt@gmail.com e-mailen jelezni.

Reméljük, hogy a készülés során a közös élmény jó szórakozást fog nyújtani.

A jelentkezéshez kérjük kitölteni az itt következő nevezési lapot.
További részleteket utána küldünk,
Határidő: 2022. október 28.

Részvételi díj nincsen.
A művek beadási határideje: 2022. november 25.
(digitálisan is kérjük beküldeni a fenti e-mail címre.)

Értékelés szempontjai:

– tartalom helyessége, követhetősége,
– egyiptomi jelleg érvényesítése,
– kompozíció / felépítés megszerkesztése,
– a kivitelezés minősége,
– esztétikai élmény,
– egyediség, ötletesség

Egyúttal felnőtteknek is hirdetünk rajzpályázatot, ahol tanárok és szülők munkáit is szívesen fogadjuk. A kiírás külön pályázatban olvasható.

A pályázat eredményének kihirdetése és ünnepélyes díjátadó: decemberben, Budapesten kerül megrendezésre.

Várjuk a jelentkezésüket a fenti e-mail címem, a kinyomtatott, aláírt és beszkennelt jelentkezési lap elküldésével.

Jelentkezési lap innen tölthető le és további információ itt kérhető: palyazatmebt@gmail.com

Segítség a Fáraók Földjén honlap Kislexikonában található.

Tanári tájékoztató: jelentkezéskor történt egyeztetésnek megfelelően zoomon

A pályázatot a NEA támogatja.