Közlemény – Bartók újratöltve

A Magyar Nemzet napilapban a Bartók újratöltve című pályázat nyomán készült előadásról megjelent cikkel kapcsolatban meg kívánjuk erősíteni, hogy a Bartók újratöltve programot iskolai projektnek szántuk. Célunk az volt, hogy a középiskolás korosztályhoz közelebb hozzuk Bartók Béla művészetét azáltal, hogy a diákok a szerző színpadi műveit megismerik, és foglalkoznak azokkal. A művekhez a pályázók érzékenyen, tisztelettel és nagy lelkesedéssel közelítettek.

Bartók zenéje, és az alaptörténetek által inspirálva, az iskolások saját alkotásaikat hozták létre, amelyek nagyon kevés szálon kapcsolódnak az eredeti művekhez. A három nyertes előadás egyszeri alkalommal került bemutatásra, amelyen főleg a közreműködő fiatalok rokonai, tanárai vettek részt. Szándékunk semmiképpen sem irányult a szerzői vagyoni jogok megsértésére, éppen ellenkezőleg, a Bartók emlékév kapcsán egyfajta tisztelgés volt ez a zeneszerző előtt, akinek a műveivel a pályázat kapcsán többszáz gyerek került bensőséges viszonyba.

 

Helyreigazítás

A Deák 17 Galéria által 2016. december 20-án rendezett „Bartók újratöltve” című produkció kapcsán a Deák 17 Galéria munkatársa helytelenül tett nyilatkozatot az MTVA M5 tévécsatornának, valamint a Magyar Távirati Irodán keresztül számtalan sajtóterméknek arról, hogy Bartók Béla színpadi műveinek szerzői jogi védelme megszűnt volna. A valóság ezzel szemben az, hogy Bartók Béla három színpadi művének szerzői jogai a három színpadi művére vonatkozóan majd csak e művek társszerzőinek halálát követő 70. év utolsó napján fognak megszűnni.

Ennek értelmében a Deák 17 Galéria a három művet jogosítás és felhasználási szerződés nélkül jogtalanul használta fel, ezzel megsértette Bartók Béla személyhez fűződő szerzői jogait továbbá a művek kiadóinak anyagi jogait, és a szerzői jog lejártára vonatkozó nyilatkozatával félrevezette a közvéleményt, mindezekért ezúton elnézést kér.