Közlemény a Magyar Narancsban megjelent cikk kapcsán

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria kifejezetten gyermek galéria, melynek koncepciója, missziója, hogy megismertesse és megszerettesse a kortárs képzőművészetet a gyermek és fiatal korosztállyal, valamint, hogy gyermekművészetet mutasson be. (A közfeladatot ellátó intézmény céljáról, feladatairól és tevékenységéről lásd: Szervezeti és Működési Szabályzat 12-15. pontja) Ennek érdekében programjaink edukációs céllal valósulnak meg. A Galériában megrendezett TÉR | KÖZ | ÉRT kiállítás megnyitó rendezvényére a Galéria nem rendelkezik szerződéssel vagy Együttműködési megállapodással Benedek Katával, hivatalos felkérés nem történt. Benedek Katával a kiállítás kurátora egyeztetett.

A kurátor mindössze arról tájékoztatta a Galériát, hogy Benedek Kata nem jelenik meg a megnyitón, hanem szövegének felolvasását kéri. A Galéria értelemszerűen praktikus okokból, a megnyitó rendezvény lebonyolításának érdekében felvette a kapcsolatot Benedek Katával. A megküldött szövegből azonban az derült ki, hogy a szerzőt a kurátor nem tájékoztatta a kiállítás tartalmáról, sem a galéria koncepciójáról és kiállítási irányelveiről, amelyek szerint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galéria nem folytat aktuálpolitikai tevékenységet (Lásd: Kiállítási irányelveink, Kurátori Együttműködési megállapodás). A szöveg elsősorban politikai tartalmú volt, viszont nem tartalmazott releváns szakmai információkat a kiállítás koncepciójáról, tematikájáról, továbbá nem említett meg egyetlen kiállítót és a kiállításban látható alkotást sem.

Ezért a galéria szakmai döntést hozva módosítást kért, amely lehetőséget azonban a szerző visszautasított, és saját szövegének bemutatását maga javasolta a galérián kívül, az utcán, a Fashion Streeten. Mivel mindenkinek jogában áll saját felelősségére saját akciót szervezni az utcán, a Galéria nem kívánt ebben a döntésben részt venni, viszont saját irányelveinek megfelelően kiadta nyilatkozatát, miszerint Benedek Kata szövegének felolvasása a szerző magánakciója, ami nem képezi részét a megnyitó eseménynek. A Galéria felhívta Benedek Kata figyelmét arra is, hogy az intézmény székhelye a Fashion Streeten található, amelynek használati jogtulajdonosa az Immobilia Zrt. ingatlanfejlesztő cég, és az utcán szervezett események a cég felé bejelentés kötelesek.