Víz-jel

2017.09.22. – 2017.10.28.

Diákalkotók III. Nemzetközi Grafikai Biennáléja

2016.novemberében került sor „Víz-jel”címmel a Diákalkotók III. Nemzetközi Grafikai Biennáléjára a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Képző- és Iparművészeti Tagintézménye-VIZU szervezésében Baján. Az ifjú alkotók műveiből rendezett tárlat most Budapesten is bemutatkozik a Deák17 Galériában!

A verseny a már hagyományossá vált „Víz és Élet” Képzőművészeti Biennálé kistestvéreként jött létre, lehetőséget adva az ifjabb korosztályoknak is az életet adó víz, a vízi élet és a víz szerepének megjelenítésére grafikai alkotásaikon. A víz fontos szerepet játszik életünk különböző területein, viszonyunk vele változatos, a grafikai technikák pedig látványos és sokszínű formában tudják közvetíteni szerepét, megjelenési formáit, felvonultatva a víz téma akár szokatlan megközelítéseit is.

A Víz-jel pályázat sokrétű célt valósított meg: egyrészt a grafika hagyományainak ápolását, a tanulók és tanárok motiválását, másrészt megteremtette a tanári tapasztalatcsere értékes lehetőségét is. Különösen izgalmas aspektusa volt a felhívásnak, hogy fókuszba állította a sokszorosító grafikai eljárásokat.

A sokszorosító grafikai tevékenységek átfogóan fejlesztik a gyerekek készségeit, hiszen előrelátást, tervezést és koncentrált precíz munkát igényelnek. „A gyerekek számára legfontosabb az öröm, amihez a sokszorosítás révén jutnak: nagy mágusnak érezhetik magukat, amikor egy-egy képből rövid idő alatt több példányt tudnak varázsolni” – emelte ki Bodóczky István, Munkácsy-díjas képzőművész, a szakmai zsűri tagja.

Az pedig már nézőre van bízva, hogy mit is keres a képeken: a különböző országokból érkező anyagban a hasonlóságokat, vagy a különbségeket, a felnőtt képi világ tükröződését, vagy a gyermeki szemlélet őszinteségét. A téma feldolgozásának változatosságát értékeli-e jobban vagy a képek okozta esztétikai élményt.

Megnyitó: 2017. szeptember 22. 17.00

Megnyitja: Bodóczky István művésztanár

Megtekinthető: 2017. szeptember 22. – október 28.

A kiállítás a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola képző- és iparművészeti ága és a Bajai Vizuális Iskola Alapítvány közreműködésével jött létre.

Bodóczky István megnyitó beszédében a gyerekek különleges szemszögére hívta fel a figyelmet:

“Miért nem tudnak beszélni a halak? – Ezzel, az itt kiállított egyik alkotás címével tudnám leginkább jellemezni ezt a kiállítást. Miért is?
Azt gondolom, hogy az ilyen tematikus pályázati kiállítások legfőbb haszna az, hogy ráirányítják figyelmünket arra, hogy az unásig ismételt, tudott dolgokat egy kicsit másként is lássuk. És erre legalkalmasabbak éppen a gyerekek alkotásai.

Ők tudnak ártatlanul kérdezni, észrevenni és megcsodálni olyat, amit mi mindig elfoglalt felnőttként már csak ritkán tudunk. Például azt, hogy énekel a lefolyó, hogy milyen lenyűgöző, hipnotikus hatású a vízbe dobott kavicsok körül gyűrűző koncentrikus fodrozódás vagy azt, hogy milyen sejtelmes és gazdag az árterületek vegetációja. Észre veszik, hogy a vízbeugró béka egyszer csobban ugyan de kétszeresen tűnik el a víztükör alatt (a Dupla ugrás című képen), felfedezik a kövekben rejlő költészetet, aztán megcsodálják az esőt az utcai lámpák fényében, gyermeki fantáziával közelítenek olyan történetekhez mint Nóé bárkája, ahol a szegény ázó állatok fölé esernyőket is metszett az alkotó, vagy olyan álomszerű vízióval mosolyogtatnak meg bennünket mint az “úszó édességek”. Rájönnek arra, hogy csodálatos vizünket a Balatont a szokásostól eltérően is fel lehet idézni, hogy a víz sok nem annyira nyilvánvaló formában is jelen van, például a görögdinyében nagyon is bőségesen.

Aztán értékes vonása az is ennek a kiállításnak, hogy bemutatja a sokszorosító grafikai eljárásokat, amelyek olyanok mint a Duna: mindig ugyanaz és mégis mindig változik. A technika kétezer év múltán is alig változott, a felhasználása azonban sokat. Nyomtattak textilre mintákat, játékkártyát, szentképet és kocsmajelenetet, könyveket és világhírű művészek alkotásait metszetes formában megsokszorozva. Majd a lelkes művészetpedagógusok munkája nyomán közkiccsé váltak a művészi sokszorosítás módozatai és éppen a jelen kiállítás bizonysága szerint a gyerekek is elsajátíthatják ezt a kifejezési formát, csodatévő technikát: amikor egy-egy képből rövid idő alatt több példányt tudnak varázsolni.
A „Víz-jel” című pályázat kezdeményezője és évek óta rendszeres megszervezője a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Bajai Vizuális Iskola Alapítvány. Nekik köszönhető, hogy itt ma egy olyan kiállítást láthatunk amit nem csupán tanulságos, de örömteli is mert innen távozóban – ugyancsak egy alkotás címét idézve – úgy érezhetem, hogy „Enyém a labda”. “