Párhuzamos valóságok

2018.11.14. – 2018.12.15.

Valós és virtuális dimenziók, természeti szférák, digitális és analóg térképzetek fantáziavidékei. Látott, hallott, tapintott információk. Szabályok mentén felépülő és interaktívan alakítható rendszerek. A Párhuzamos valóságok csoportos kiállítás növényekből, üvegből, betonból, talált tárgyakból, hangokból és pixelekből építkező személyes univerzumokba kalauzol.

Applikáció segítségével megjeleníthető és számítógépes programokkal manipulálható digitális tartalmak. Érintéssel előhívható hangkompozíciók. Komputeres szoftvert és ősi logikai kirakót ötvöző játékkészlet. Gameplay környezetbe helyezett ékszer. Saját és közös mítoszok. Paralel képzetek. A Párhuzamos valóságok csoportos kiállítás fókuszában az érzékelés természetes csatornáinak kiterjesztése, az anyagszerűség újrafelfedezése, a technológiai eszközök interaktív használata által lehetővé tett kreatív adatfeldolgozási alternatívák és kapcsolati hálók állnak.

Az ember saját világokat álmodó, játszó lénynek születik. Kreativitását, kombinációs és stratégiai készségeit felhasználva személyes univerzumokat teremt. Valós és virtuális dimenziók, természeti szférák, digitális és analóg térképzetek fantáziavidékei között ingázik.  Folyamatos kölcsönhatásban működik környezetével. Lát, hall, tapint, érzékel, reagál.
A begyűjtött információkból pedig szabályok mentén felépülő vagy interaktívan alakítható rendszereket alkot magának. Párhuzamos valóságokat épít – növényekből, üvegből, betonból, talált tárgyakból, hangokból és pixelekből.

Az ösztönös és kontrollált érzéki tapasztalások útján átélhető természeti és történeti jelenségeket, tényeket és kölcsönhatásokat kutató, eltérő médiumokból és matériákból építkező installációk a valóság és a természet észlelhető szegmenseinek működéséről alkotott egyéni világképekként hívnak a képzelet, a forma, az idő, a tér, a sík és a pont tartományai közötti összefüggések feltárására. A szubjektív megközelítések egymást kiegészítve térképezik fel a realitás fogalmának definíciós lehetőségeit a képző- és médiaművészet, az üveg-, a játék- és az ékszertervezés különböző műfajain keresztül, tapintható, nyomtatott, vetített és kiterjesztett valóságban elénk táruló víziók lenyomataiként.

Kiállító művészek: BARÁTH Bálint, CSISZÁR Mátyás, EJTECH (Esteban DE LA TORRE, KÁRPÁTI Judit Eszter), Implausible Works (SZEKERES Ágnes, SZÉCSÉNYI-NAGY Loránd), Tervhivatal, NEUZER Zsófia, VARGA Dóra

Kurátor: KOVÁCS Andrea

Arculat: Esteban DE LA TORRE

Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Kreatív koncepció: Let it Be! art agency

 

Megnyitó: 2018. november 14. 18:00

Megnyitja: Nemes Attila művészettörténész

Megtekinthető: 2018. november 14 – december 15.

 

Tárlatvezetés: 2018. november 28. 18:00 – további részletek

Video

A kiállítás katalógusa letölthető INNEN.

Facebook esemény

 

Megjelenések:

2018. december 20. – Kossuth Rádió – Közelről – Trendidők – Párhuzamos valóságok (15:30-tól)

2018. december 10. – Egy nap a városban / varosban.blog.hu – Szűcs Ádám: A Fashion Street karácsonyi őrületében belépsz ezen az ajtón, és nem hiszed el

2018. december 8. – M2 Petőfi TV – Én vagyok itt! – Nézzünk szét a Párhuzamos valóságok című kiállításon!

2018. december 5. – Artmagazin online – Salamon Júlia:Tapintó kezek,látó szemek,halló fülek

2018. december 4. – Tilos Rádió – A megtervezett valóság – Technospiritualizmus

2018. november 23. – prae.hu – Zenélő növény és digitális ékszer, hangos szobor

2018. november 21. – Nullhategy.hu – Zenélő növény és digitális ékszer a Deák17 Galéria új kiállításán

2018. november 15. – Bonum TV – Párhuzamos valóságok

2018. november 14. – Kossuth Rádió – Napközben – programajánló, Kovács Andrea kurátor mesélt a kiállításról (9:12-)

2018. november – A Gyerekfilm Akadémia Forgass mobillal! filmes workshopja keretében készült riport a kiállításról