MINDEN BÁB!

A Budapest Bábszínház kulisszatitkai

2023.03.22. – 2023.05.27.

A 150 éves Budapest 74 éves intézménye a Budapest Bábszínház. Kiállításunk a színház egyedülálló báb- és képzőművészeti gyűjteményéből válogat. A bábok, fotók, plakátok, megtekintésén túl a látogatóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy végig kísérjék egy bábelőadás születését a tervezőasztaltól a színpadig.


Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünnepeljük idén – a kiállítás, amit ebből az alkalomból rendezünk meg, szimbolikus kézfogás két fővárosi intézmény között. A Budapest Bábszínház és a Deák17 Galéria céljai nem is állnak olyan messze egymástól: érezzük felelősségünk súlyát abban, hogy a legfiatalabb korosztállyal is megszerettessük szakterületeinket, legyen szó a művészet bármely szegmenséről. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a bábszínház, akárcsak a képzőművészet nem korosztályfüggő, hanem mindenkié!

A színház immár 73 éves múltjának köszönhetően képzőművészetileg is értékes bábarchívummal rendelkezik, melyet kiállítótér hiányában nem tud a nagyközönségnek megmutatni. E cél érdekében fogtunk össze most: egy időszakos kiállítás keretében ennek a különleges gyűjteménynek egy részét tárjuk a nyilvánosság elé. A bábok mellett az előadások plakátjai, fotók, dokumentumok, archív kiadványok, díszletek – valamint a művészettörténet szempontjából jelentős életművek egyes elemei is helyet kapnak. Ugyanis, mint ismert, az 1950-es években a Bábszínház keretei között dolgozott több progresszív, az Európai Iskolával induló képzőművészünk – mások mellett Ország Lili, Márkus Anna, Bálint Endre, Bródy Vera és Jakovits József.

A kiállítás egyúttal tisztelgés az intézményben dolgozó kollégák mindegyike előtt, hiszen azon igyekszik, hogy a kulisszák mögé betekintve megismerjük az egyes részlegek munkáját, az előkészítéstől a megvalósításig. Szeretettel ajánlom figyelmükbe.

részlet a katalógus előszavából
GARAMI Gréta
igazgatóhelyettes, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria


Megnyitó: 2023. március 21. kedd 17:00 – a Bábszínházi Világnapon
Köszöntőt mond: ELLINGER Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója
Megnyitja: TENKI Réka, az Örkény Színház színművésze
Megtekinthető: 2023.03.22. – 05.27.

Kurátorok: Palya Gábor Dávid, Végvári Viktória DLA
Együttműködő partner: Budapest Bábszínház
Grafikai tervezés: Dessin Design