GÉPEMBEREK

2015.05.15. – 2015.07.20.

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria nemcsak gyerekek és fiatalok munkáit állítja ki, hanem hozzájuk szóló kortárs művészeti tárlatoknak is helyet ad, ahol korosztályos problémájuk áll a középpontban, mint a vágyott test vagy idealizált külső. A modernizmus és a nagyvárosok terjedése hívta életre azt az elképzelést, miszerint a világot már csak Gépemberek (németül: Maschinenmensch) fogják működtetni. A GÉPEMBEREK kiállítás középpontjában ez az utópisztikus gondolat áll, amely megpróbálja az átlagemberből a tökéletes embert megvalósítani. A kiállításon láthatók festmények, digitális printek, fotók, objektek és szobrok is.

A tökéletes ember megteremtését Máriás István (Horror Pista) Éva, illetve Ádám és Éva című munkái mutatják be és “a holnap Évája” Dobos Tamás Nüx 1-2. fotópárján láthatóvá is válnak.
Babos (Zsili) Bertalan vegyes technikájú szobra és objektjei ember-robot kapcsolatát boncolja, míg Győrffy László Vegyes hulladék képpárja az ember gépesítését mutatja be.
A plasztikai sebészet hatásának problematikájával Csernátony Lukács László Sold festménye, Koleszár Adél és Szöllősi Géza fotói foglalkoznak, míg a Adél munkájána a kiborg (félig ember-félig gép) is megjelenik.
Verebics Ágnes Buddha Diódákkal és Fej diódákkal a valós és virtuális világ kapcsolatára utal, míg a virtuális éneket, avatarokat Ördög Noémi (Naomi Devil) Secondskin sorozata is szemlélteti.
A géputópia bemutatását Szabó Ottó Csepel G.E. (Csepel Gépember) kinetikus szobra kezdi majd Karácsonyi László humanoid munkái, Horváth Lóczi Judit trófeái és Gyarmati Zsolt óriásrobotjai fejezik be.

Megnyitó: 2015. Május 15. (péntek) 17.00

A Gépemberek kiállítást megnyitja: Dr. Kárpáti Andrea egyetemi tanár, kutató
A Gépemberek kiállítás kurátora: Kaposi Dorka

Kiállítók:Babos (Zsili) Bertalan, Dobos Tamás, Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt, Győrffy László, Horváth-Lóczi Judit, Karácsonyi László, Koleszár Adél, Máriás István (Horror Pista), Ördög Noémi (Naomi Devil), Szabó Ottó, Szöllősi Géza, Verebics Ágnes

A kiállítás megtekinthetők: 2015. május 15 – július 20. között.