FRISSÍTÉS ELÉRHETŐ

T-Art Alapítvány fiatal művészeket támogató projektje

2023.06.09. – 2023.09.06.

A kiállítás a 30 éve működő T-Art Alapítvány 5 évvel ezelőtt indított, fiatal művészeket támogató projektjének eredményeit mutatja be 21 fiatal alkotó munkájának kurátori válogatásában. A kiállítás egyben közös gondolkodásra hív a hagyományos eszközökkel dolgozó táblaképfestészet és szobrászat, valamint az egyedi rajzművészet és sokszorosító grafika mint kortárs művészeti médium relevanciájáról a 21. század művészetében.

A Searching for T-Art hosszútávú projekt célja, hogy a kiválasztott fiatal művészek számára egy nonprofit keretek között működő művészeti menedzselést nyújtson az alapítvány, azaz megismertesse a közönséggel az alkotók művészetét és támogassa a pályájukat. Ennek első lépéseként évente csoportos kiállításokat szervez a fiatal művészek munkáiból, és ez alkalommal kiosztja a Searching for T-Art díjat, amellyel egy egyéni kiállítást biztosít a fiatal művész számára. A cél olyan művészek támogatása, akik a pályájuk első felében járnak, de már figyelemre méltó munkásságot mutattak fel és már részesültek valamilyen szakmai elismerésben is.

A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon a festészet, a manuális grafika és a szobrászat halálának számtalan deklarálása utána van-e keresnivalója ezen technikáknak a kortárs képzőművészet palettáján. Az alkotók sokszor archaizáló műfajokban fogalmazzák meg üzeneteiket: tájképi, önarcképi, történelmi, mitologikus elemeket keresnek. A művészeti előkép szerepét vizsgálják, és az anyag tisztelete, a kivitelezés kvalitásai jellemzik őket. A munkák többsége a figurális reprezentáció és az expresszív, érzelmi indíttatású kifejezés eszközeivel él, és bár személyes élményből indul ki, a szubjektum megjelenítése és a ma jelenségeire való reflektálás együttes igényével lép fel. A látvány-alapú szemléletmód analitikusan építkező, rejtett permanens koncepcióval párosul. A műfajok megőrzik a tradicionális minőségeket, de új kortárs médiumokkal és tartalmakkal találkozva újragondolják, újrafejlesztik önmagukat.

Kiállító művészek: BÁNYAY Anna, BARÁTH Fábián, CIFRA Anett, CSERVENKA Edit, CSORBA-SIMON István, DRABIK Tamás, GERGELY Réka, GULYÁS Andrea Katalin, JAGICZA Patrícia, JÁNOSI Kata, KECSŐ Endre, KIRÁLY György, NAGY Sára, ŐRY Annamária, PETHŐ Anikó, SINKA Péter, SZABÓ Franciska, TÓTH Angelika, UTCAI Dávid, VÉGH Júlia, VEREBICS Kati

Kurátor: GARAMI Gréta művészettörténész
Együttműködő partner: T-Art Alapítvány

Megnyitó: 2023. június 8. csütörtök 17:00
Megnyitja:
Révész Emese művészettörténész

Megtekinthető: 2023.06.09. – 09.06.

Facebook-esemény


Virtuális kiállítás

A teljes képernyős megtekintéshez kattintsatok ide!


Sajtómegjelenések

2023. június 21. magyarnarancs.hu – “Középpontban a gyerekművészet

2023. június 20. Spirit FM – Budapesti Percek