Fények és fényjelenségek vizuális megfogalmazása

Fotókiállítás

2015.09.15. – 2015.10.31.

Galériánk is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia Fény Nemzetközi Éve 2015 programsorozatához, így augusztusban fotópályázatot írtunk ki 10 és 23 év közötti fiatalok számára. Legjobb fotóikat négy kategóriában jelölhették: árnyak és csillogások, fények és források, égi jelenségek, városi fények. Nagy örömünkre vártnál is nagyobb számban érkeztek a jobbnál jobb fotók, melyekből szakmai zsűri választotta ki kategóriánként a legjobbakat. A döntés során szempontok voltak: a környezet és a rendelkezésre álló eszközök kreatív használata, a témák újszerű megragadása, egyedi képi világ és szemléletmód.

A pályázat egy hónapja alatt 100 alkotótól 168 alkotás (fotósorozatok is nagy számban érkeztek) érkezett be nemcsak a fővárosból, hanem több vidéki városból is: (a teljesség igénye nélkül) Szombathelyről, Vásárosnaményból, Debrecenből, Salgótarjánból, Budaörsről, Szegedről és Kiskunfélegyházáról. 

Úgy gondoljuk, hogy az itt látható fiatalok által készített fotók bizonyítják a legjobban a magyar fotográfia világszínvonal voltát – múltját, jelenét és jövőjét – és biztosak vagyunk abban, hogy a pályázatunkon bemutatkozó alkotók nevével és fotóival még sok-sok kiállításon találkozunk majd az elkövetkező években.

A további fotózáshoz minden pályázónak sok sikert kívánunk!

Íme a díjazottak névsora:

Árnyak és csillogások
1. Iván Barnabás
2-3. (megoszott díj) Balla Ráhel és Horváth Bernadett

Fények és források
1. Szilágyi Péter
2. Szegedy-Maszák Blanka
3. Kormos Panni

Égi jelenségek
1. Szász Attila
2. Fodor Petra
3. Orbán Nóra

Városi fények
1. Tóth Gergő
2. Vincze Gábor
3. Antal Leila

A kiállításon az alábbi diákok munkái szerepelnek: Akl Fanni, Antal Leila, Balla Ráhel, Bereczki László, Czakó Anna, Csordás Eszter,  Fodor Petra, Herke Miklós Loránd, Horváth Avarka, Horváth Bernadett, Huszár Anett és társai (Mihály Anett, Balla Petra, Szemerédi Regina, Kerekes Patrícia, Dombóvári Ágnes ), Incze Ábel, Iván Barnabás, Justin Anna, Kollin Ádám, Kormos Panni, Lészkai Lili, Marthi Péter, Menyhárt Levente Tibor, Mihalovics Edina, Nagy Alíz, Nagy Dóra,  Nyerges Dániel, Orbán Nóra, Petrikó Dávid, Sebestyén Dzsenifer, Szász Attila, Szalontai Gergő, Szegedy- Maszák Blanka, Szerdahelyi Gergő, Szilágyi Anna, Szilágyi Péter, Szurok Noémi, Torgyik Eszter, Tóth Gergő, Tóth-Kaszás Bianka, Vincze Gábor.

 A kiállításról készült fotókat Beszédes Noémi készítette.

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria azon kiállításainak és programjainak katalógusa, amelyek A Fény Nemzetközi Éve 2015 keretén belül kerültek megrendezésre, letölthető INNEN.