ÉVEK, MŰVEK, FIATALOK

A Vizuális Versenyek 20 éve

2015.09.24. – 2015.10.31.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az ÉVEK, MŰVEK, FIATALOK – a Vizuális Versenyek 20 éve című kiállításának megnyitójára 2015. október 1-én, csütörtökön, 16 órára a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galériába (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. em.)

A kiállítás megtekinthető: 2015. október 1 – 31. között

A kiállítást köszönti: Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal főosztályvezetője

A Versenyt méltatja: Dr. Kárpáti Andrea, az MTA doktora, egyetemi tanár

A kiállítást megnyitja: Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal nyugalmazott elnöke

A kiállítást szervezte: Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete Kaptár Ifjúsági Vizuális Műhelyarchívuma

A kiállítás támogatói: Budapest Főváros Önkormányzata, Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria, Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete, Kaptár Archívum.

A KIÁLLÍTÁSRÓL:

A kiállításon azokból a művekből láthatunk válogatást, amelyek a 20 éve újraindított középiskolai rajz/vizuális versenyre érkeztek be az évek során. 1996-ban, az akkori Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Tanárképző Tanszéke a szakma egyetértésével meghirdette az országos középiskolai Vizuális Versenyt, melyet 2006-ban az Oktatási Minisztérium Rajz és vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Versennyé nyilvánított.

A művek – a verseny legfontosabb részére, – az első fordulóra érkeztek, ahol mindig aktuális, ösztönző témákra lehetett reflektálni. A diákok szabadon választott műfajban, így képző- és fotóművészetben, alkalmazott grafikában és iparművészeti/design művekben fejezték ki magukat. A verseny egyik újdonsága az volt, hogy a képzőművészet műfajával azonos súllyal szerepelt a kommunikatív tervezés és a tárgy és környezetkultúra, hogy a közoktatás színterein népszerűsítse a mindennapi környezet megjelenítését, és a jó példákkal tegye vonzóvá a tanárok és diákok számára. A verseny másik újdonsága volt, hogy az alkotás mellé be kellett küldeni egy munkanaplót, ami a mű keletkezését követte nyomon a feladatkiadástól a kész munkán át annak értékeléséig. Ezekből, néhányat szintén bemutatunk, mert bepillantást engednek az alkotás folyamatába.

A témák a következőek voltak:

1996. VALAKI, AKI FONTOS NEKEM
1997. ÚTKÖZBEN
1998. “EZERNYOLCSZÁZNEGYVENNYOLCZ, TE CSILLAG…”
1999. KAPCSOLATOK
2000. AZ ÁLLAMALAPÍTÁS MŰVE ÉS KORA
2001. IDŐVÁLTOZÁS
2002. JÁTÉKPARÁDÉ
2003. KONTRASZTOK
2004. HUNGARICUM (egy kis hazai)
2005. TERMÉSZETES ELEMEK
2006. NÉZŐPONTOK
2007. METAMORFÓZIS VÁLTOZATOK
2008. A HELY SZELLEME
2009. ZENEPAVILON, avagy Haydn emlékezete
2010. RETROspektív
2011. DUNAMOTÍVUM
2012. EZ VAN!
2013. JÖVŐIDŐ
2014. SZÍNHATÁS
2015. VALÓSÁGOS ÉS VIRTUÁLIS

Évenként 200-300 alkotás érkezett be az ország minden tájáról, gimnáziumokból, szakközépiskolákból és művészeti szakiskolákból, így a 20 év alatt legalább 4000 fiatal jutott az alkotó kifejezés lehetőséghez és a verseny élményéhez. A legjobb alkotásokból minden évben kiállítás készült, évekig a Tölgyfa Galériában, majd az Iparművészeti Múzeumban, a Művészetek Palotájában, ez évtől pedig a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galériában.

A tárlaton szereplő kiállítók névsora:

Albert Máté, Bagyon Renáta, Bangó Alexandra, Baróthy Anna, Benke Kata, Benkő Dániel, Borók Dániel, Borsos János, Czene Márta, Cserny Anna, Csizmadia Vince, Csőke Dóra, Dublecz Dániel, Dimény Luca, Dobó Márta, Érmezei Lili, Flich Zoltán, Fröhlich Nóra,  Fülöp Sára, Füzes Petra, Goschler Tamás, Hajdú Ágoston, Hajnal Norbert, Háhn Róbert, Hoffer Károly, Imreh Réka, Jóna Lilla, Kajos Anna Zsófia, Kallus Patrícia, Kara Dávid, Kecskeméti Eszter, Kedves Éva, Knetik Dóra, Kovács Károly, Kovács Tamás, Könyv Katalin, Köves Rebeka, Krausz Dániel, Lőrincz Áron, Marada Gerda, Mókos Tímea, Molnár Tamás, Nagy Evelin, Pallag Péter, Papp Mónika, Poór Dorottya, Prell Norbert, Reichardt Anna, Reményi Maya, Remsey Dávid, Rózsa Béla, Somorjai Judit, Söjtöri Nóra, Stark Attila, Szabó Dávid, Szabó Levente, Szalai Melinda, Szenteczki Boldizsár, Szentes Kata, Tari Eszter, Tiborcz Dávid, Tóth Virág, Törzsök Rebeka, Túri Tamás, Ujváry Flóra,  Varga Orsolya, Währing Anna, Xu Yi Lili, Zsédely Teréz.