Élt egyszer egy…

Észt illusztrátorok Grimm-mese illusztrációi

2020.09.11. – 2020.11.26.

Grimm-mesék | Észt illusztrációs kiállítás

„Élt egyszer egy…“ – rendszerint e szavakkal kezdődnek a mesék. „Élt egyszer két…“ – így kezdődik ennek a kiállításnak a története. Élt egyszer két fivér, és a mesék gyűjtése lett a hivatásuk. Meséké, amelyek a zord időkből több száz emlékező és mesélő száján át jutottak el egy derűsebb új korba. De vajon csakugyan annyival derűsebb ez a kor? A jó és a gonosz az idők kezdetétől fogva harcban állnak, és alighanem az idők végezetéig az ember kísérői maradnak…

A embert próbáló esztendők, háborúk, pusztító járványok és éhínségek dacára fennmaradt meséket papírra vetették. Nem lettek lecsupaszítva a gyermeki értelem szintjére és éber „né­nik” sem csiszolgatták politikailag korrektre őket. A történetek valódiak voltak, komorak és félelmetesek, akárcsak a kor, amelyben születtek. A rengetegek sűrűek és sötétek voltak, a bo­szorkányok gonoszak és csúfak, minden sarok mögül a halál leselkedett, és az éberséget egy pillanatra sem volt szabad elveszíteni. A jó győzelméért keményen kellett küzdeni, de olykor azért kisütött a nap. A barátság, szerelem, jóság, tisztesség és hála értékes drágakövekként ragyogtak, és a gonosz elnyerte méltó büntetését. Ilyenek a Grimm testvérek meséi, melyek megszerettették magukat az emberekkel és ihletet adtak a művészeknek.

Az északi országokban a hosszú téli estéket hagyományosan mesemondással múlatták, saját és idegen mesékkel. Észtországban sem volt ez másként. Jóllehet, az észt gyermekkönyvkia­dás napjainkban aranykorát éli, a művészeknek ritkán adódik alkalma klasszikus meseköny­vek illusztrálására. Az alkotóvágyuknak azonban semmi sem szabhat gátat. Így jöhetnek létre azok a tárlatok, melyeken testet öltenek az őket megihlető mesékről támadt látomásaik és elképzeléseik, még ha nagy valószínűséggel nem is fognak könyvek lapjain visszaköszönni.

A kiállításon látható 59 kép alkotói – 20 észt művész – a Grimm testvérek meséiből merített ihletet. Természetesen azokból, melyek a lelkivilágukhoz a legközelebb álltak. A tárlat igen­csak sokszínű lett: a legfiatalabb művészek még alkotói pályájuk elején járnak, az idősebbek már maradandó nyomot hagytak művészettörténetünkben. Egyes munkák a gyerekeket szó­lítják meg, mások a nagyobbakat. Mint ahogy a mesékkel is lenni szokott: mindenki megtalálja a neki valót. A többrétegű képeket ki-ki olyan mértékben bontja ki, amennyire az élettapaszta­lata lehetővé teszi. Van, aki megmarad a felszínnél, mások leásnak a legmélyebb, legtitkosabb rétegekig. Az bizonyos, hogy senkinek sem kell csalódnia, és a komor tónusok mellett világos, derűs árnyalatok nyújtanak vigaszt.

– Viive Noor, a kiállítás kurátora

Kiállító művészek: Sveta Aleksejeva, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Tiina Mariam Reinsalu, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Maarja Vannas, Urmas Viik, Catherine Zarip

Kurátor: Viive Noor

Online megnyitó: 2020. szeptember 11. 17:00

A megnyitó  a közönség számára kizárólag online lesz követhető a Deák17 Galéria Facebook oldalán, és visszanézhető a Galéria YouTube csatornáján, itt.

Megnyitja: Viive Noor illusztrátor, a kiállítás kurátora

Videó a megnyitóról:

A kiállítás megtekinthető a biztonsági előírások – azok visszavonásáig történő – betartásával (maszk vagy kendő viselete kötelező, maximum 10 fő tartózkodhat egyidejűleg a kiállítótérben egymástól 1,5 m távolságban).

Együttműködő partnerek: Észt Gyermekirodalmi Központ, Magyarországi Észt Intézet, Észt Kulturális Alap

Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés szükséges a deak17galeria@gmail.com címen. A kiállítás szeptember 19-én nem látogatható, és október 17-én 13 és 18 óra között látogatható, mert a Világjáró gyerekek programot tartjuk.

Virtuális kiállítás

Az Élt egyszer egy… kiállítás virtuális kiállítás formájában is megtekinthető.  Virtuális kiállítás megtekintéséhez kattintsatok ide!

A virtuális tárlatot virtu•ART•tour készítette.

 Otthoni foglalkozás

Grimm-meséken innen és túl LINK a foglakozáshoz.

Vajon kik azok a Grimm-testvérek, mi az az illusztráció és hogyan készül a kollázs? Hogyan nézhet ki Piroska vagy Hófehérke, milyen lehet egy cyberpunk csizmáskandúr vagy ki az a Vashenrik? Otthoni vagy akár tanórán is felhasználható foglalkozásunk a kiállítás képein keresztül, néhány játékos feladattal kiegészülve ismerteti meg a gyerekeket a Grimm-mesék és az illusztrációk világával. A foglalkozás során mindenki létrehozhatja saját Grimm-illusztrációját is. Ajánlott életkor: 7-10 év.

  Kapcsolódó program

 • Mesemondás papírszínházzal
  Időpont: október 14., szerda, 6 óra

Révész Emese nemcsak Grimm-meséket mond, hanem meg is eleveníti a történeteket papírszínháza segítségével.

A mesemondást online követhetitek a Deák17 Galéria Facebook-oldalán, később visszanézhetik a Galéria YouTube csatornáján.

 • Mesés képek a kék ég alatt – Galériatúra 

Időpont: október 16., péntek, 12–14 óra

A Budapest Art Week keretében megrendezésre kerülő vezetett túra három budapesti galériát érint, ahol a résztvevők festmények és illusztrációk mesés képein keresztül fedezhetik fel a kortárs hazai és külföldi képzőművészek alkotásait. A séta a Virág Judit Galériából indul, ahol Paizs László Tiltottól a szakrálisig című kiállítását mutatják be az érdeklődőknek. Majd a Léna Roselli Galériában Incze Mózes “Valahol mindig kék az ég” című kiállítása után, a. túra utolsó állomása a Deák17 Galéria, ahol észt művészek vendég-kiállításán a mesék titokzatos világába tesznek látogatást a résztvevők.

További info, regisztráció: www.bpartweek.hu/hu/programok/meses-kepek-a-kek-eg-alatt-886

 • Musica Moralia online koncert
  Időpont: október 7., szerda, 6 óra

 Musica Moralia (Meggyesházi Éda) különleges hangulatú, experimentális poszt-folk világú énekesnő, zenész. Saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik – egyszer cimbalommal, máskor zongorával. A zenélést egy kéthúros gitárral kezdte és a zongorával, majd a csellóval folytatta, eközben megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a ’80-as évek elektromos orgonáihoz is. Több mint tíz éve van jelen a zenei színtéren Magyarországon, Németországban, Hollandiában. 2012-es első megjelenését, a nagyrészt csellón és elektromos orgonán íródott Tooth and Teeth EP-t 2016-ban követte debütáló nagylemeze Hell is Coming Home címmel, intim, rendkívül személyes, cimbalmon, zongorán, orgonán előadott dalokkal, a Normafa Records megjelenésében. 2016 óta a Klinik művésze. A koncertet a közönség a Galéria Facebook-oldalán követheti.

 •  Újragondolt Grimm-mesék. Hagyomány és újítás a Grimm-mesék illusztrációiban

Online kerekasztal-beszélgetés 

Időpont: szeptember 30., szerda, 6 óra

Résztvevők:

 • Szekeres Nikoletta irodalomtörténész
 • Csányi Dóra Csimota Gyerekkönyvkiadó vezetője
 • Paulovkin Boglárka illusztrátor

Moderátor:

Révész Emese művészettörténész

A beszélgetés a Galéria Facebook csatornáján követhető. 

Megjelenések  

2020. szeptember 11. Klubrádió, Café Péntek, Kaposi Dorka galériavezető Váradi Júliával beszélgetett, link (37.50-től)  

2020. szeptember 11. Civil Rádió, 117 perc, Kaposi Dorka galériavezetővel Acsády-Pongyor Áron készített interjút, link (9.42-től)

2020. szeptember 15., We Love Budapest, 5 kiállítás szeptemberre, amiért megéri útra kelni, link

2020. szeptember 23., Katolikus Rádió, Kaposi Dorka galériavezető Balla Ferenccel beszélgetett, link