Az európaiak nézik az európaiakat

2016.06.30. – 2016.07.29.

Néhány nemzetközi klisé képregényben

 

Ötven évvel a Római szerződés aláírása után, a Belga Képregény Központ (CBBD) úgy döntött, hogy bemutatja a mai Európa lakosait. Az európai képregények kreációiból merített, “Az európaiak nézik az európaiakat” kiállítás választ ad egy sor olyan vicces kérdésre, hogy “Hogyan látjuk egymást? Hogyan látják a szlovén, holland vagy francia képregényrajzolók a lengyeleket, belgákat, angolokat és más európai szomszédaikat?” A Belga Képregény Központ kiállítása egy eredeti és mosolygós portrét rajzol az európaiakról, a képregény tükrén keresztül mutatja be a társadalmainkat…és játékos könnyedséggel örvendezteti meg, valamint gondolkodtatja el a látogatókat.

 

A képregény Európáját bejárni annyit tesz, mint ráébredni arra, hogy a képregényíró is ugyanolyan állampolgár, mint a többi…legyen akár belga, francia, olasz, román, lengyel, holland, német vagy szlovén.A megrajzolt történetbe észrevétlenül is beleszövi annak a társadalomnak az előítéleteit, amelyikben él. Máskor pedig a szerző tudatosan dönt úgy – közönsége legnagyobb örömére -, hogy játszik ezekkel a klisékkel.

 

Az európaiak nézik az európaiakat kiállítá természetesen nem szándékozik számba venni ezeket a kliséket, és az Európai Unió 27 tagországának teljese képregény-azenálját sem tudja bemutatni. Ehelyett, a kreativitás ezen kincseskarmájából merítve, a Belga Képregény Központ kiállítása ara invitálja a látogatót, hogy álljon meg egy percre néhány válogatott és jól ismert klisé és előítélet előtt, és fedezze fel azt a gyakran vicces megjelenítést, ahogy egy képregény szerzője felhasználja ezeket a munkájában…az egyetlen választási szempont, hogy a rajzoló ne legyen azonos nemzetiségű a klisé tárgyával.

 

Megtekinthető 2016. június 30. – július 29.