A képzelet határán

2020.03.03. – 2020.04.04.

A kiállítás három fiatal, kelet-európai fotográfusnő, Weronika Gesicka (PL), Bara Prasilova (CZ)  és Maria Svarbova (SK) munkáin keresztül vizsgálja a valóság és fikció határán egyensúlyozó, vagy azok keveredésével születő alkotásokat. A kortárs fotográfia új generációjának játékos, abszurd humorral fűszerezett vizuális nyelve nagyon személyes és asszociatív, ugyanakkor kapcsolódik a múlt és emlékezés  témaköréhez, nosztalgikus felhanggal vegyítve a médium objektív jellegét.

Weronika Gesicka Traces-sorozata 1950-60-as évekből származó archív amerikai képekből kiindulva az emlékezés mechanizmusával foglalkozik, egy új valóságot teremtve újrarendezett képein, melyek humoros, olykor szürreális világot tárnak elénk, a látszólagos objektivitást ütköztetve az illúziókkal. A fotókon megjelenő családi jelenetek, nyaralási emlékek, külvárosi hétköznapok tekinthetőek akár “az amerikai álom” megtestesülésének is, ugyanakkor a képek valóságának ismerete nélkül nehéz eldönteni, hogy spontán vagy megrendezett képekről, valós szereplőkről vagy színészekről van-e szó, akik egy-egy boldog zsánerkép vizuális megjelenítéséhez statisztálnak. Gesicka az idealizált képeken keres fogást, majd a képek automatizmusa elleni ironikus gesztusként fordítja át őket, manipulálva a múltat, az emlékeket. A család és annak belső dinamikája foglalkoztatja, a női és férfi-szerepek, sztereotípiák és az ezek mentén vagy hatására a kontúrokat elvesztő és dekoratív enteriőrbe olvadó személyiségek.

Bara Prasilova munkáit szintén a valóság és a fikció határán egyensúlyozó képzeletbeli pillanatok játékos leképezése jellemzi, miközben a szereplők közötti kapcsolatok kibontására helyezi a hangsúlyt. A képeken vissza-visszatérő hosszú hajfonatok olykor az egyén kiterjesztéseként vannak jelen, máskor fizikai kötelékként kapcsolják össze a képek szereplőit. A többnyire steril környezetbe helyezett alakok, tárgyak abszurd, humoros kompozíciói a belső világok kivetüléseiként értelmezhetők. Prasilova munkáiban emberi érzések, viszonylatok, kapcsolatok kerülnek a középpontba, melyek erőteljes kontrasztú, narratív kompozíciók formájában kerülnek megjelenítésre.

Maria Svarbova Swimming Pool sorozatában a nyilvános uszodák csendes szimmetriája filmszerű, beállított jelenetekkel egészül ki. Megfagyott pillanatok, álomszerű világ tárul elénk, miközben a szocializmus alatt épült funkcionalista épületek geometrikus zártsága uralja a képtereket. Ebbe a hideg, lágy atmoszférába helyezte az alkotó az alakjait, a helyszínhez kapcsolódó cselekvésbe vagy csendes mozdulatlanságba burkolva őket. Svarbova a szocialista építészet és a nyilvános terek kérdéskörével munkáiban visszatérően foglalkozik, sorozatával 13 szlovákiai város uszodájába kalauzol minket, ahol az univerzális képi megfogalmazás, a kompozíciók szimmetriája és az épületek minimalista formavilága teszik időtlenné a képeket. A hideg, tükröződő felületek, a díszek hiánya a tér és az ember kapcsolatára helyezi figyelmünket, melyek szürreális, vagy éppen futurisztikus tónusa mégis narratívával ruházza fel a képeket. 

Kurátorok: MUCSY Szilvia, SOMOSI Rita

Megnyitó: 2020. március 3. 18:00

Megnyitja: WINKLER Nóra

Megtekinthető: 2020. március 3 – április 4.

Együttműködő partnerek: Budapest Fotófesztivál, Cseh Centrum, Lengyel Intézet, Szlovák Intézet

A kiállítás a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.

Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés szükséges a deak17galeria@gmail.com címen. A kiállítás március 21-én nem látogatható, mert a Világjáró gyerekek programot tartjuk.

Facebook esemény

           

Megjelenések:

2020. április – budapestphotofestival.hu – BPF Interviews – Interjú Weronika Gęsicka-val

2020. április – Új Művészet – Istvánkó Bea: A nosztalgia vajon mi? (22-23. oldal)

2020. április – ELLE Magazin – Kiállítás ajánló (40. oldal)

2020. április – Lucsánszky Ágnes múzeumpedagógus tárlatvezetése – videó

2020. április – Somosi Rita kurátori tárlatvezetése videó

2020. március 12. – Duna TV – Rondó – kulturális programajánló – A képzelet határán

2020. március 11. – PestiEst – kiállítás ajánló – Fotóművészet a valóság és képzelet határán (32. oldal)

2020. március 06. – Klub Rádió – Café Péntek – A képzelet határán kiállítás

2020. március 03. – Hangszedő – Kulturmoraj – A képzelet határán