CSUPA-KÉP KÖNYVEK

Angolul csendes könyv (silent book), magyarul képkönyv az elnevezése annak a különleges könyvtípusnak, amelyek szöveges kíséret nélkül, csak képek segítségével mesélnek el történeteket. Kiállításunk középpontjában az egri Bródy Sándor Könyvtár Magyarországon egyedülálló nemzetközi képkönyv-gyűjteménye áll, amelyet egy különleges képzőművészeti tárlat egészít ki a hazai képkönyvek legjobb alkotóitól.

Kiállító művészek: ANDRÁS Tünde, BERTÓTHY Ágnes, CSIBI Boróka, GODINA Eszter, GRELA Alexandra, JÁSDI Juli, KÁRPÁTI Tibor, LITKEI Juli, MAKHULT Gabriella, MÁRAY Mariann, MAROS Krisztina, ROFUSZ Kinga, RUTKAI Bori, SIPOS Fanni, STARK Attila, SZINVAI Dániel

Kurátorok: PAUER Erika gyermekkönyvtáros, RÉVÉSZ Emese művészettörténész


A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria 2023-ban Budapest születésének 150. évfordulója alkalmából, valamint a Budapest Könvvfőváros tematikához kapcsolódóan egy hazai színtéren még kevéssé ismert műfaj, a korosztályokon átívelő silent book bemutatását tűzte ki célul.

A CSUPA-KÉP KÖNYVEK kiállítás falain neves kortárs magyar grafikusművészek és illusztrátorok alkotásai, míg az asztalokon több mint 100 nemzetközileg elismert olasz, német, francia grafikusművész önálló művészi értékkel bíró munkája sorakozik lapozható könyvek formájában.

Amennyi művészi értékkel bír, annyi terápiás, gyógyító erővel is rendelkezik a tárlat anyaga: a kiadványok egy-egy emberi, lelki, közösségi vagy társadalmi problémát járnak körül a vizualitás többértelmezhető, szimbolikus, asszociatív nyelvezetével, elvezetve el az olvasót – kicsiket és nagyokat egyaránt – a nehézség belső feldolgozásához.

A kiállítás a művészi grafika- és illusztráció nemzetközi reneszánszáról tanúskodik – jó szívvel ajánlom a hazai közönségnek is.

GARAMI Gréta
igazgatóhelyettes
Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria


A katalógus online változata INNEN érhető el.