MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK A KÖLYKÖK + KÉPREGÉNYEK KIÁLLÍTÁSHOZ

Az alábbi két foglalkozás a Kölykök + képregények kiállításhoz kapcsolódik, ami kortárs alkotók munkáit mutatja be. A foglalkozások a kiállítás ideje alatt, 2018. szeptember 7. és október 27. között kérhetőek, csoportok számára a Deák17 Galériában. 

A foglalkozásokra a leírásban megadott életkorú iskolás csoportok, osztályok jelentkezését várjuk. Egy foglalkozásra egy osztály, vagy egy csoport érkezhet, ami 8-30 fős létszámú. Ennél magasabb létszámnál azt javasoljuk, hogy két csoportban, két külön foglalkozáson vegyenek részt a gyerekek. Egy csoport egy napon csak egy foglalkozáson vehet részt a Galériában. Jelentkezés és előzetes egyeztetés minden esetben szükséges. Foglalkozásokat hétköznapokon tartunk; keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

 

KÉPREGÉNYRAJZOLÁS

Leírás:
A foglalkozás során a gyerekek megismerkedhetnek a kiállított munkákkal és azokon keresztül elleshetik a képregénykészítés csínját-bínját. Kép és szöveg kapcsolata, képkeretek szerepe, szövegbuborékok, hangfestő szavak… A résztvevők felfedezhetik, miként mesélnek az alkotók a képregény műfaján keresztül, legyen szó a Piroska és a farkasról, egy kis cica kalandjairól, egy vidámparki kiruccanásról vagy éppen egy iskolás lányról.

A tárlat megtekintését követően kiválaszthatják azt a szereplőt a kiállított munkákból, aki számukra valamilyen okból fontos, felkeltette az érdeklődésüket, talán első pillantásra megmozgatja fantáziájukat, gondolatokat ébreszt bennük. A figura segítségével mesélhetnek akár úgy, hogy teljesen új történetbe helyezik, de folytathatják, újra is gondolhatják az adott képregénytörténetet.

A foglalkozás végén rendezünk egy mini kiállítást az elkészült munkákból, amely során mindenkinek lesz lehetősége megismerni osztálytársa képregényét.

Korosztály: 7-11 évesek

Időigény: 60 perc

Fejleszthető kompetenciák: önkifejezés, asszociációs készség, kreatív és konstruktív gondolkodás, történetmesélés, kézügyesség

Jelentkezés: muzeumpedagogia@deak17galeria.hu

 

 

ÉLŐKÉPREGÉNY

Leírás:
Az ide érkező fiatalokkal megtekintjük a tárlatot, beszélgetünk a képregény műfajáról, sajátosságairól és arról is, hogy milyen témák foglalkoztatták a művészeket, milyen történeteket mesélnek el nekünk.

A foglalkozás során kis csoportokban találhatják ki, beszélhetik át a résztvevők az ő témájukat vagyis, amit ők szeretnének elmesélni, megosztani velünk. A képregénykészítés „szabályainak” megfelelően alkotnak élő képregénykockákat, állóképeket. Ebben segítségükre lesz egy falfelület, néhány előgyártott óriás szövegbuborék, kivetítő, némi papír, egyéb tárgyak.

A kétdimenzió keveredik a háromdimenzióval, ami fejleszti a fiatalok térlátását, tervezői készségét, alkalmazhatják a képregény képileg és szövegileg is egységes, pontosan, lényegre törően megfogalmazott stílusát, az általuk kitalált történet, szituáció elmesélése pedig segíti őket az önkifejezésben.

Korosztály: 12-18 éves

Időigény: 1,5 óra

Fejleszthető kompetenciák: kreatív és konstruktív gondolkodás, digitális kompetenciák, önkifejezés, történetmesélés, figyelemkoncentráció, csapatmunkára való készség, drámai érzék fejlesztése, kézügyesség

Jelentkezés: muzeumpedagogia@deak17galeria.hu

 

A foglalkozásokon való részvétel INGYENES.

A foglalkozás során fényképeket is készítünk, a szolgáltatás igénybevételével a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a felvételeken szerepeljenek. A felvételeket a Galéria kommunikációs anyagaiban, sajtómegjelenései során használja fel.