Arti és D’Arti a fényünnepek nyomában

Négy részes minisorozt az adventi készülődéshez

2020.11.28. – 2020.12.19.

A nagy karácsonyi készülődés közepette Arti és D’Arti egy különösen izgalmas utazásra hív titeket. Fedezzétek fel, messzi országokban vagy éppen sok-sok évszázaddal ezelőtt, hogyan ünnepelték a karácsonyt – vagyis nemcsak a karácsonyt, hanem más, a téli napforduló időszakához kötődő ünnepeket.

Online sorozatunk négy részében két kíváncsi és kalandvágyó kabalafiguránk kalauzol végig titeket. Kulturális kitekintés, adventi készülődés, fényünnepek a Föld körül. Keressétek az eseményeket a november végétől szombatonként a Facebook-oldalunkon!

Ajánljuk családoknak és osztálytermi felhasználásra.

1. rész

November 28. 10 órától

Az ókori népek és a téli napforduló

Az első részben megtudhatjuk, miért is olyan különleges az évnek ez az időszaka, mi az a Szaturnália, és hogyan ünnepelték a téli napfordulót Perzsiában. Ennek kapcsán kifürkésszük azt is, milyen csillagképeket láthatunk a hosszú téli éjszakákon, és még egy izgalmas csillagvizsgáló eszközt is készíthettek.

Kézműves foglalkozás: Csillagvizsgáló készítése, amellyel minden este levarázsolhatjátok az égről a csillagokat.

2. rész

December 5. 10 órától

A Nap visszaszerzése, utazás az indiánok földjére és Kínába

Sorozatunk második részében két messzi-messzi tájra utazunk, Amerikába és Ázsiába. Megtudhatjátok, hogyan szerezték vissza a Napot az indiánok, és azt is, Kínában miként ünneplik a téli napforduló időszakát, és várják ilyenkor a tavaszt. És ha már te sem bírod tovább ezt a szürke, hideg időt, készíts velünk egy tavaszváró naptárat!

 Kézműves foglalkozás: Családi tavaszváró naptár, melyet a sötétben is láthattok

3. rész

December 12. 10 órától

Északi népek és hagyományok

Arti és D’Arti sorozatunk harmadik részében a zord északra utazik. Hogyan ünnepeltek a vikingek régen és hogyan ünnepelnek most Skandináviában? Mi köze van egy óriási macskának, egy fatuskónak és egy kecskének a karácsonyhoz? Tartsatok velünk, derítsünk fényt ezekre a kérdésekre! És ha bírjátok a hideget, még egy karácsonyi manót is készíthettek velünk!

Kézműves foglalkozás: Karácsonyi manó, aki segít a készülődésben

4. rész

December 19. 10 órától

Hamarosan itt a karácsony! Ünnepi szokások

Arti és D’Arti már türelmetlenül várja a karácsonyt. Számolják  a napokat, mikor hirtelen egy ijesztő gondolatuk támad: honnan is lehet tudni, hogy biztosan megérkezik a karácsony? 

Úgy döntenek, elkezdenek készülni az ünnepre, mert biztosan szívessebben jön a karácsony, ha látja, hogy mennyire várják. A készülődésben segítségükre lesz, egy padlásin talált régi láda, melyben koszorút, kistemplomot, de még egy muzsikáló botot is találnak. Tartsatok velünk, hogy megtudjuk megérkezik-e idén Artihoz és D’Artihoz a karácsony. 

Kézműves foglalkozás: fényszelence készítése, hogy még ragyogóbb legyen az ünnep

 MEGJELENÉSEK

2020.11.27., Népszava, Kultúra a karanténban LINK

2020.11.27. Gyerekprogramajanlo.hu, Arti és D’Arti a fényünnepek nyomában LINK

2020.11.27. Minimatiné.hu, Adventi Készülődés a Deák17 Galériával LINK

2020.12.04. Magyar Múzeumok Online, Aktualitások a Deák17 Galériában LINK

2020.12.05. Manóprogram.hu, Artival és D’Artival a fényünnepek nyomában LINK

2020.12.18., Nők Lapja Café, Gyerekprogramok a járvány idején LINK

Kapcsolódó tartalom
Ajánlott korosztály

7-10 éveseknek