A háború gyermekszemmel – múzeumpedagógiai foglalkozás

David Seymour ‘Chim’, a világhírű fotográfus és a Magnum Photos egyik alapítója, akinek a Magyarországon és Lengyelországban a II. világháborút túlélő gyermekekről készített portréiból nyílik kiállítás a Deák 17 Galériában. A New York-ból érkező kiállítási anyag most először mutatkozik be hazánkban az Art Market Budapest 2016 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár kísérőprogramjaként.

 

A 257 tekercsnyi fotón Chim nem csak a UNICEF munkáját örökítette meg, hanem azt jócskán meghaladva egy mély és átfogó anyagot hozott létre a háború utáni európai gyerekek életéről. A különleges fotóanyag segítségével foglalkozásainkon és tárlatvezetéseinken a ma gyermekei számára is közelebb hozhatunk egy számukra már csak a történelemkönyvek lapjairól megismerhető időszakot. A fotókon megelevenedő történetek és sorsok segítségével fejleszthető a tudatos történelemszemlélet és – felfogás. Elmélyült beszélgetések során pedig olyan témák is feldolgozhatók, melyekre tanórákon nem kerülhet sor. A művészi színvonalú fotósorozatokkal és a példaértékű életművekkel akár saját alkotások létrehozására is motiválhatjuk őket.

 

Választható foglalkozások:

1.      Átfestett fényképek a múltból

2.      Chim fotóinak története

 

Korosztály: 7-12 illetve 13-18 éves korig ajánljuk, a foglalkozás az adott korosztály igényeire és adottságaira igazítható.

 

Mindegyik foglalkozás előre egyeztetve kérhető adott tanórához, tananyaghoz is: vizuális kultúra, természetismeret, biológia, földrajz, történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek, magyar nyelv-és irodalom, művészettörténet, dráma-tánc, mozgókép-és médiaismeret, filozófia, technika, életvitel és gyakorlat.

 

Időpont foglalása: muzeumpedagogia@deak17galeria.hu

 

A foglalkozások részletes leírása letölthető INNEN!

 

A foglalkozás során fényképeket is készítünk, a szolgáltatás igénybevételével a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a felvételeken szerepeljenek. A felvételeket a Galéria kommunikációs anyagaiban, sajtómegjelenései során használja fel.