F. Dózsa Katalin bevezető gondolatai a Re / to art kiállításhoz

Re / to art. Papírruhától az ehető ékszerig 

Kiállítás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

  

A Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola több mint 140 éves múlttal rendelkezik. Ez volt az első olyan iskola, amely középosztálybeli leányokat olyan pénzkereső foglalkozásokra tanította, mint a fehérnemű-, és ruhavarrás, könyvkötészet, művirágkészítés stb. Az iskola csakhamar kitűnt művészi eredményeivel, több kiállításon vettek részt, sőt, 1885-ben elnyerték az Országos Általános Ipari Kiállítás aranyérmét.

1893-94-től fenntartását az állam vette át és Magyar Királyi Állami Nőipariskola néven működtette tovább. 1918-ban így írt róla a Magyar Iparművészetben Györgyi Kálmán (1860-1930): „Alig van Magyarországon szakoktatási intézmény, amelyről kevesebb szó esik a nyilvánosság előtt, mint a Budapesti Állami Nőipariskoláról. Pedig kulturális, nemzetgazdasági és etikai jelentősége hazánk nevelésügyének, iparművészetének és kézműiparának egyik fontos tényezőjévé avatja ezt az érdemes intézetet.”

A Nőipariskola ebben a szellemben dolgozott tovább a húszas években is.  Az iskola igazgatónője, Zulawsky Elemérné, hogy tevékenységükre jobban ráirányítsa a figyelmet, 1931-ben önálló kézimunkaújságot jelentetett meg, Muskátli címmel. A kiadvány gyorsan sikeres lett, s művészi színvonalát jelzi, hogy a Magyar Iparművészet 1935-ben társlapjává, háziipari mellékletévé fogadta.

A Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola a nagy elődök hagyományait folytatva nagy súlyt fektet a művészeti oktatásra, aminek eredményeit ismerteti a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában látható kiállítás. A különböző textiles műfajban dolgozó diákok a tanárok értő vezetésével kiélhetik kreativitásukat Mivel nem kötötte meg a kezüket az eladhatóság igénye, újrafelhasznált, néha meghökkentő (papír, magnószalag, stb.) alapanyagokat alkalmaztak. Avantgárd alkotásokat láthatunk, a diákok szétszedték és újraalkották a ruhák formáit, a 21. századi modern –  pl. a japán Junya Watanabe, Rei Kawabuko, vagy a holland formabontó alkotók által kitalált –  tervezési tendenciákat  követve. Látványos, izgalmas munkákat láthattunk, amelyek megállják a helyüket nemzetközi kontextusban is.

F. Dózsa Katalin