D17 blog – 1. rész – KIS GIF-TÖRTÉNELEM

Károly Barnabás, Iskolai Közösségi Szolgálatos diák gyűjtése és szövege

Tudtátok, hogy az első GIF 1987-ben készült el? Steve Wilhite készítette el, és a maga idején az egyik legkorszakalkotóbb találmány volt. Az első verzió neve 87a volt, egy későbbi fejlesztés után pedig 89a-ra nevezték át.

forrás: https://www.primogif.com/p/xUPGcAep2BZhomS0HC

Felhők között a gép

A GIF-eket mindenki használja szinte minden nap, de csak kevesen tudják, hogy pontosan honnan is jött, vagy mit jelent. A GIF a Graphics Interchange Format rövidítése, ami magyarul annyit jelent, mint grafikus csereformátum.

Az első, 1987-ben elkészült GIF-en egy repülőgép látható, ahogy az égen repül és a felhők változnak a háttérben. Az első verzió neve 87a volt, később pedig 89a, melynek új funkciójába beletartozott, hogy több képet tudott egyetlen fájlként tárolni. Ezek után, felismerve a benne rejlő lehetőségeket, a CompuServe cég heves fejlesztésekbe kezdtett a GIF-eken.

IT-szempontok

A többféle kép tömörítéskor egy PNG fájl keletkezik, igazából ez az, ami letöltés után lejátsza a GIF-et. A GIF eredetileg az akkoriban ugyanerre a célra használt RLE fájlokat helyettesítette. Az RLE fájlok még csak fekete-fehér színben tudtak megjelenni, míg a GIF már a kezdetekkor 255 színnel rendelkezett a palettáján.

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Optical_illusion_1.gif

1994-ben elkezdtek licensz-díjakat követelni a GIF-ek használata miatt, mivel azok egy 1983-ban szabadalmaztatott, úgynevezett LZW veszteségmentes tömörítési eljárás szabadalma alapján működtek eleinte. A szabadalom tulajdonosa, az Unisys cég csak 1994-ben ismerte fel a szabadalom által biztosított jogait, és jelentette be, hogy élni kíván a licenszdíjakkal.

A gyártók nemigen tudtak ennek ellenére sem ellenállni az animált képeknek, ezért egészen 1999-ig fizettek a GIF-ek használatáért, míg mások szemfülesek voltak és inkább LZW helyett inkább PNG fájlformátumban kezdték el használni a GIF-eket. Viszont az Unisysnek ez nem vot elég; pénzt kezdett el követelni a licenszelt szoftverek nélkül használt GIF-ek iránt is. Ez a folyamatos hadakozás a szabadalmi oltalom húszéves időszakának végével ért véget, ami az Egyesült Államokban 2003. június 20-án, míg a többi országban 2004-ben járt le.

GIF 4 U

Ha esetleg felkeltette a kiváncsiságodat a GIF-készítés, két weboldalt tudunk neked ajánlani: a Giphy.com-ot és a TENOR-t. Ezeken az oldalakon könnyen el tudod készíteni a saját GIF-edet, melyet aztán használhatsz is vagy akár az interneten is megoszthatod.

A GIF nagyon jó dolog, viszont van egy-két hátránya is. Például nincs hangja. (Mivel egy képtömörítő PNG-fájlként tekintenek rá, ezért nincs hangjuk.) Valamint megeshet, hogy nem minden böngésző támogathatja a GIF-eket, ez a böngésző típusától függ. Emelett néha elég nagy tárhelyigénnyel rendelkezhetnek, amely megnehezíti az elküldésüket és a használatukat. Sokan elavultnak is tartják a GIF-eket, de ezt cáfolja az a tény, hogy a mai napig rengetegen használják őket nap mint nap.

Forrás: reddit.com /lorelli 14

A GIF egyik legnagyobb előnye, hogy több millió van belőle, így kedvünk szerint válogathatunk közöttük. Helyettesítheti az emojikat, egyszerű használni őket, valamint a legtöbb közösségi médiás alkalmazás is támogatja a GIF-ek használatát.

forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Optical_illusion_disc_with_man_and_frog.gif

Károly Barnabás, Iskolai Közösségi Szolgálatos diák gyűjtése és szövege