BIG BŐRÖND utazótárlat

BIG médiamunkák mozgásban: Kölcsönözhető vándorkiállítás iskolák számára

Tanárok és diákok figyelmébe ajánljuk:

Ha kipróbálnád egyszer, milyen az, amikor nem az iskola megy a múzeumba, hanem a kiállítás jön az osztályhoz, itt az alkalom! Vedd fel velünk a kapcsolatot és kölcsönözd saját intézményedbe az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és a Deák17 Galéria iskoláknak szánt utazókiállítását!

Az utazótárlat tárgyai a BIG médiamunkák 2020-21 című kiállításon mutatkoztak be először 2021 nyarán a Deák17 Galériában. A kölcsönözhető munkák kiváló inspirációforrások a vizuális kultúra, a médiaismeret tantárgyakhoz kapcsolható feladatokhoz. Játékos formában mesélnek a látás, az érzékelés működéséről, ötleteket nyújtanak a (fény)képkészítés hétköznapi használatától eltérő gondolkodásmódhoz.

Jó vándorkiállításhoz méltóan most is az a célunk, hogy az anyag minél több iskolába eljusson, és minél komplexebb tapasztalatcserét és egymásrahatást eredményezzen. A kiállított alkotások 9-12. média osztályos fiatalok művei. A kiállítást ennek megfelelően elsősorban a középiskolás korcsoport számára ajánljuk, de egy kis kreativitással a fiatalabbak számára is jól átadható az üzenete.

Az alkotások fotók vagy fotóalapú tárgyak, és mind az optikai játékra, az analóg és a digitális közötti átmenetre reagálnak: azaz arra a varázslatos pillanatra, amikor az állókép végre megmozdul. Az osztályokat arra biztatjuk, hogy maguk is kísérletezzenek olyan pre-mozi eljárásokkal, amik a nagyvásznas mozgókép elterjedése előtt a művészeket és a kutatókat aktívan foglalkoztatták (a kaleidoszkóptól kezdve a zootrópon és a taumatrópon át a flip bookig) – és osszák meg velünk a tapasztalataikat, ötleteiket! Vizsgáljátok meg a Bródy Imre Gimnázium látványos megoldását a problémára, az interaktív bakelit-projektet, és adjatok választ magatok is a kérdésre: hogyan lehet elcsípni azt a pillanatot, amikor az állóképből mozgókép válik.

A vándorkiállítást útra készen, kompakt módon csomagba rendezve lehet kölcsönvenni a Deák17 Galériától, előzetes egyeztetést követően. A további tudnivalókról: a kölcsönzésről és az installálási instrukciókról a lap alján található PDF-ekben olvashatsz részletesebben. Keressetek minél kreatívabb megoldásokat a bemutatásra, rendezzetek kiállítást osztályteremben vagy a folyosón – és installáljátok a műveket közösen, diákok és tanárok együtt! A kiállítást pedig bátran egészítsétek ki aztán saját alkotásokkal is, amik ugyanerre a témára reflektálnak.

KIÁLLÍTÓ DIÁKOK: ANDA Vivien / BOSKOVITZ Boldizsár / FEHÉR Dániel / FÓTHI Levente / HORVÁTH Sára / ILLÉS Adrienn / KALMÁR Liliána / KOVÁCS Gergely / KOVÁCS Nelli / MIHALCSIK Jázmin / NÁNÁSI Eszter / RÁK Anna / TÓTH Katinka / SZÁSZ Attila / VÁMOSI Réka / VEREB Ágnes / VINCZE Lavinia

A KÉPEKET VÁLOGATTA: TROJKÓ Ildikó vizuális kommunikáció tervező, az Újpesti Bródy Imre Gimnázium fotó tanára, az M.S. Mester Alapítvány elnöke

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Újpesti Bródy Imre Gimnázium, M. S. Mester Alapítvány

KORÁBBI KIÁLLÍTÁSOK

HASZNOS DOKUMENTUMOK