BETLEHEM, AZ EZERARCÚ VÁROS

Háttéranyag a Deák17 Galéria Szerintem Betlehem pályázatához

Betlehem városának története az ószövetségi időkre nyúlik vissza. Itt született Jákób és Ráhel fia, Benjámin, Dávid és Jézus. A mintegy ötezer éves település neve héberül annyit tesz, mint a „kenyér háza”.  A város Jeruzsálemtől mintegy 10 kilométerre délre fekszik, Palesztinához, Ciszjordániához tartozik, az azonos nevű kormányzóság székhelye. Betlehem fogalma számos, különböző képzetet hívhat elő, ezek feltérképezéséhez adunk most egy rövid összefoglalót.

A betlehemi barlangistálló

Az Újszövetségből jól ismert történet szerint a minden órás Szűz Mária és József számára nem akadt lakás Betlehem városában, így került sor Jézus születésére egy egyszerű istállóban. A barlang és az istálló fogalmak együttes használata furcsa lehet számunkra, ám Palesztinában nagyon is megszokott: hasonló, többszáz éves barlangból megszámlálhatatlanul sok található ma is arrafelé. Az istállók ugyanis jellemzően ilyen, emberkéz által kivájt barlangokban kaptak helyet, és kétezer évvel ezelőtt a házakat ezek fölé a barlangok fölé építették.

A barlangistálló fölé, ahol a hagyomány szerint Jézus született, templomot emeltek. A keresztényüldözés idején Hadrianus római császár Adonisz-szentélyt emelt a barlang fölé. A próbálkozással, hogy eltörölje az emlékhelyet valójában az ellentétes hatást érte el: megjelölte, és biztosította a fennmaradását.

Betlehem városának elmúlt száz éve

A város 20. századi története is meglehetősen érdekes. A második világháború végéig a brit mandátumhoz, majd 1967-ig Jordániához tartozott. Ekkor, az úgynevezett hatnapos háború során Izrael elfoglalta, és mintegy 30 évig ellenőrzése alatt tartotta a területet. Hosszas tárgyalások után végül 1995-ben vonultak ki az az izraeli csapatok a térségből, és így Betlehem városa is a Palesztin Autonóm Területek része lett. Betlehemet ma kétszázezren lakják, a helyiek 65 %-a muszlim vallású, a keresztények száma 20 %-nál kisebb.

A város köré magas falat emeltek, és csak a katonai ellenőrző pontokon keresztül lehet bejutni Betlehembe. A legfontosabb iparág a turizmus, évente több millióan látogatnak el Jézus születésének helyére. Azonban az utóbbi időben kialakult egy olyan érdekes új vonása a városnak, ami sok művészetrajongót vonz Betlehembe.

Betlehem, a street art városa

A várost körülvevő fal, az egykori berlini falhoz hasonlóan, számos utcaművészt megihletett – az elsők között Banksy-t, aki több helyen is otthagyta a kéznyomát. A mai napig ismeretlen kilétű, titokzatos brit művész legkorábbi itteni alkotása 2007-ből való. Az egyik legismertebb Banksy-mű a betlehemi városfalon egy kislányt ábrázol, amint – érdekes szerepcsere – megmotoz egy katonát (The Girl Frisking the Soldier). Ugyancsak tőle származik a golyóállómellényben ábrázolt fehér galamb képe (Armored Dove), és a bomba helyett virágcsokrot elhajító tüntetőé (Protester Throwing Flowers).

Mint látjuk, Banksy számára a fő inspirációt a város 20. századi, konfliktusokkal terhelt története jelentette, a Szent Család ideálképe kevésbé ragadta meg fantáziáját. A szimbolikus hely mindenképpen képzetek sokaságát tudja előhívni, miközben egy valós, létező, multikulturális város. Szerinted milyen Betlehem? Küldd el alkotásodat a Deák17 Galéria pályázatára, és szerepelj a Budapesten és Betlehemben egyszerre megrendezett ikerkiállításokon vele! Részletek: https://www.deak17galeria.hu/palyazatok/szerintem-betlehem-palyazat/

Források:
https://notesontraveling.com/banksys-bethlehem-street-art/
https://www.thewholeworldisaplayground.com/banksy-bethlehem-street-art/

A pályázat részletei