A Poliuniverzum játék a matematikát, fizikát és a művészetet ötvözi

Vizuális élményen alapuló matematikaoktatás

A Poliuniverzum geometrikus játék, mind szellemiségében mind formajegyeiben hordozza a MADI művészet alapvetéseit. A SAXON Szász János által feltalált játékból, az elmúlt években az Erasmus+ keretében kidolgozásra került a PUSE (Poly-Universe in School Education) oktatási módszertan. A Poliuniverzum geometriai kézségfejlesztő játék újdonságértéke az alapformákban (kör, háromszög, négyzet) rejlő léptékváltásos szimmetriában, és az ehhez rendelt színkombinációs rendszerben van.

Az eszköz, miközben hihetetlenül egyszerű elemekből áll (alapformák, alapszínek, arányok), egyben rendkívül összetett. Az arányváltásokból, a színek kombinációjából és mindezek kapcsolódásaiból gyakorlatilag végtelen lehetőség adódik. A játékosság mellett erőssége a matematika, szerepe van a geometriai és logikai készségek, az algoritmikus gondolkodás fejlesztésében, vagy a kombinatorikai problémák vizuális megjelenítésben.

Az Erasmus+ PUNTE (Poly-Universe in Teacher Education) projekt fókuszába, az eszköz STEAM (tudomány–művészet) alapú megközelítése került a tanárképzésben.
A Poliuniverzum változatos területeken alkalmazható a pedagógiában, hiszen több mint játék, több mint művészet, több mint matematika, hanem mindezek együttvéve, szinergiák az oktatásban.

  • A PUSE Módszertani könyv és feladatgyűjtemény ingyenesen letölthető: http://www.poly-universe.com
  • A PUSE e-learning próbaverzió megtekinthető: https://puse.education
  • A PUNTE (Poly-Universe in Teacher Education) eddigi eredményei elérhetőek: https://www.punte.eu