A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériáról

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria Budapesten az V. kerületben, a Deák Ferenc utca 17. szám alatt található. Az épület első emeletén működő intézmény 537 négyzetméter alapterületű kiállító-, foglalkoztató-, játszó- és irodatérrel rendelkezik.

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria egy közösségi tér és művészetpedagógiai centrum, ami időszaki kiállítások, képző- és iparművészeti tárlatok, szakmai beszélgetések és különböző művészetpedagógiai foglalkozások szervezésével járul hozzá a 3 és 23 év közötti fiatalok művészeti neveléséhez.

A Galéria célja, hogy olyan hiánypótló művészeti nevelést támogató feladatot lásson el, amely hazai és nemzetközi viszonylatban is reprezentálni tudja Budapest főváros művészetpártoló, tehetségsegítő tevékenységét. Ennek keretében ad helyet a Galéria képző- és iparművészeti időszaki kiállításoknak, továbbá különböző alkotóműhelyek közötti szakmai párbeszéd, és művészetpedagógiai tevékenységek folytatására.

Így a Galéria nemcsak kiállítótér, hanem foglalkoztató tér is egyben, ami teret ad a fiatalok művészeti tanulásának és innovációnak. A fiatalok által készített művészi alkotások bemutatása mellett közelebb hozza a kortárs társművészeteket és a generációk közötti kapcsolatot is elősegíti.

A Deák 17 Galéria a Fővárosi Önkormányzat fenntartásával működik az önkormányzat tulajdonában lévő épület első emeletén, amit 2014-ben újítottak fel a Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programjának keretében. A program célja az volt, hogy ingyenesen vagy kedvezménnyel látogatható kulturális és sportprogramokat kínáljon a fővárosi diákoknak. A Deák 17 Galériában kiállítások, programok, foglalkozások és pályázatok által bővítik a fiatalok kortárs vizuális kultúra területén szerzett tudását.

A Deák 17 Galéria épülete

A Deák Ferenc utcáról

1789-ben Schilson János báró (a Lipótvárost szabályozó tervével együtt) hozta létre a ma is fennálló Deák Ferenc utcát. Már ekkor fontos funkciója volt: a vásárteret összekötötte a hajóhíddal, ami ekkoriban azért is nagy jelentőségű volt, mert a Lánchíd megépítéséig ez volt az egyetlen út Pest és Buda között. A környékbeli telkek és ingatlanok ezért már a kezdetektől fogva nagy értéket képviseltek. Számos lenyűgöző, a kor legnagyobb tervezői által megálmodott házak épültek az utcában.

A Deák Ferenc utca 17.

Az itt található hatemeletes lakó- és irodaépületet a Révész Sámuel és Kollár József alkotta építész páros tervezte (ahogy a 23. szám alatt található épületet is). Az épület eredetileg a német Jugendstil-architektúra jegyeit hordozta. A homlokzatot azonban 1912 óta többször átépítették. Ennek köszönhetően idővel sokkal egyszerűbb, modernebb külsőt öltött.

1976-ban az épület műemléki védettség alá került, majd a 2000-es években korhűen állították helyre, hogy tökéletesen illeszkedjen környezetébe. A Bécsi utca 5. és a Deák Ferenc utca 17. homlokzatainak helyreálltásához összesen 16 tonna rezet használt fel az Immobilia Zrt. A felújítás után is olvasható maradt a tervezők neve az épület falán.

Kiállítások 

Évente 12 – 15 alkalommal ad helyet időszaki tematikus kiállításoknak a Deák 17 Galéria, ami nemcsak kiállítótér, hanem foglalkoztató tér is egyben, melynek fókuszában a fiatalok művészeti nevelése áll.

A Galéria programjai az aktuális kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozásokból és módszertani előadásokból tevődik össze, melyek szervezésében és összeállításában fontos szempont a generációk közötti kommunikáció segítése, a digitális technikák megismertetése a különböző korcsoportokkal (workshopok), illetve a környezettudatos és komplex gondolkodásmód erősítése.

Múzeumpedagógiai foglalkozások

A Galéria időszaki kiállításaihoz kapcsolódó foglalkozásokat dolgoz ki különböző korosztályoknak a speciális igények figyelembevételével és tanmenetre, korosztályra szabva. Az oktatási intézmények pedagógusai be tudják tervezni tantervükbe a foglalkozásokat.

A pedagógusok és a fiatalok a galéria aktuálisan elérhető és állandóan kérhető foglalkozásai közül választhatnak.

Az aktuálisan elérhető művészetpedagógiai foglalkozások az időszakos képző- és iparművészeti kiállításokhoz kapcsolódnak. Ezen kívül egész évben kérhetőek általános foglalkozások, melyek a szín és térlátás, a történetmesélés, az újrahasznosítás, az önismeret, a csoportmunka, a nézőpontváltás, valamint a történetmesélés képességét fejlesztik.

A Deák 17 Galéria múzeumpedagógus munkatársai által kidolgozott foglalkozásokon a gyerekeknek lehetőségük nyílik a kiállításokat több szempontból is megvizsgálni és az alkotás folyamata során is feldolgozni a témákat.

Egyéb programok

A kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozásokon kívül több képzésnek és tanfolyamnak is helyet ad a Deák 17 Galéria. A film iránt érdeklődő fiatalok filmes képzésen vehetnek részt a Gyerekfilm Akadémia és a Filmjátszó Workshop közreműködésével. A Világjáró Gyerekek Klub programsorozatában hónapról hónapra új nemzet kultúrája kap bemutatkozási lehetőséget mesék, animációs filmek, színházi eladások, gyermekjátékok, közös beszélgetések és a gasztronómia által. A szakmai könyvbemutatókon a pedagógiai és a múzeumpedagógiai szakma is új információkat kaphat a kortárs közönség nevelése kapcsán.

Pályázatok

A Deák 17 Galéria rendszeresen ír ki pályázatokat a fiataloknak több témában, különböző koncepcióval. Olyan szervezetekkel és művészcsoportokkal együttműködésben kerülnek kiírásra pályázatok, mint az Antall József Tudásközpont, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft vagy a Neue Debreczenische Kunst művészcsoport. A pályázatok esetében fontos a 30-40 éves kortárs alkotók illetve a tizenéves fiatalok közötti párbeszéd indítása és a munkák együtt szerepeltetése.

Konferenciák, Szimpóziumok

A Deák 17 Galéria módszertani kutatóhelyként is működik, így rendszeresen szervez olyan szakmai, pedagógiai előadásokat és konferenciákat, ahol az oktatás új módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A Galéria saját szervezésű előadásain és konferenciáin kívül otthont ad a MROE (Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete) és a Kaptár archívum által szervezett VIMM (Vizuális Mesterpedagógus Műhely) előadásainak is, amelyen a vizuális nevelés aktuális kérdéseit és kutatásait mutatják be pedagógusok számára.

Nemzetközi együttműködések

A Deák 17 Galéria hangsúlyt fektet a nemzetközi partneri együttműködésekre, ezek kibővítése, ezen belül elsősorban külföldi gyermekművészeti központokkal kialakított kapcsolatok által utazó tárlatok és kiállítások közös megszervezése.

A Világjáró gyerekek programsorozat keretén belül rendszeresen működik együtt nagykövetséggel és kulturális intézetekkel, úgy mint a Magyarországi Észt Intézet, a Ghánai Köztársaság Konzuli Képviselete, az American Corners Hungary, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, a Lengyel Intézet, a Skandináv Ház Alapítvány, a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a budapesti Finn Nagykövetség, a budapesti Finn Iskola, az Izraeli Kulturális Intézet, a Japán Alapítvány Budapesti Irodája, a British Council Magyarország, a Cseh Centrum Budapest, a Koreai Kulturális Központ, a Camões Intézet, az Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány, az Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány, az Európa Kapuja Magyar-Kínai Egyesület, a Budapesti Francia Intézet, a Skandináv Ház Alapítvány, vagy az Argentín Köztársaság Nagykövetsége.

A 2015. szeptember 26-án indult Világjáró gyerekek programsorozat keretében egyes minden hónapban más-más nemzet mutatkozik be játékai, meséi, dalai által. Az egyes rendezvényeken a 3-10 éves korosztály és hozzátartozóik megismerkedhetnek az adott ország földrajzával, állat- és növényvilágával és animációs filmet, bábelőadást vagy zenés gyermekelőadást néznek meg, általában az adott nemzet nyelvén, magyar tolmácsolással. Majd a mesékhez kapcsolódó kreatív, kézműves feladatok várják a gyerekeket. A Világjáró gyerekek programokra meghívást kap az adott nemzet Budapesten élő közössége, kulturális intézete, nagykövetsége is és gyakran az adott nemzet aktuális ünnepéhez van igazítva az esemény dátuma.

Kiadványok a Deák 17 Galéria gondozásában

A Galéria kiállításairól rendszeresen meghívók, plakátok, szórólapok és összesítő kiadványok készülnek, amelyek bemutatják a kiállítások koncepcióját, a kiállított műveket és az alkotó művészeket illetve a Galéria kísérő programjait.

Városi Titkos Füzet

2016-ban a Deák 17 Galéria és a BVA – Budapesti Városarculati Nonprofit Kft közösen adta ki a Városi Titkos Füzet című kiadványt, melyben a Belváros érdekességei kerülnek bemutatásra a családok számára. A kiadvány célja, hogy több generáció (nagyszülők, szülők, gyerekek) közösen fedezhessék fel Budapest történeti, építészeti, kulturális értékeit. A füzet információs anyaga 8-10 éves gyerekek számára hasznos fejlesztő feladatokkal van kiegészítve.

Pedagógiai módszertani kötet

2017-ben jelenik meg A kör négyszögesítése című kötet, ami leírásokkal és szakmai beszámolókkal mutatja be a Deák 17 Galéria 2015-ös és 2016-os múzeumpedagógiai foglalkozásainak tapasztalatait.