21. századi Bartók előadások

Féléves projektet zárunk december 20-án az Átrium Film-Színházban!

 

A Bartók újratöltve! pályázat nyertesei állítják színpadra a zeneszerző három színpadi műve ihlette  – A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát – önálló alkotásukat az Átrium Film-Színházban.  

A legnagyobb magyar zeneszerző alkotásai gondolkodásra késztették a fiatalokat, és csapatmunkában, saját művekkel indultak a Bartók Béla születésének 135 éves évfordulójának alkalmából meghirdetett országos pályázaton.  

Ezt a pályázatot a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria írta ki 10 és 23 év közötti fiatalok részére. 3 nyertes diák csapatot a szakemberekből álló zsűri – Dr. habil. Csanádi Judit (DLA, Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, látványtervező);  Magács László (rendező, az Átrium Film-Színház igazgatója); Nagy Fruzsina (jelmeztervező); Pálfi György (filmrendező) valamint Szabó Balázs (dalszerző, énekes, bábszínész) választotta ki.  Bartók hatására készült nyertes alkotások  zenéjét is lecserélték, csak a címet hagyták meg.  

“Éppen ez a lényeg: a fiataloknak így ténylegesen lehetőségük van arra, hogy a saját nyelvükre fordítsák le a történeteket.” – mondta Pálfi György filmrendező a beérkezett pályázati anyagok értékelése során. A nyerteseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatói illetve Uray Péter, a Kaposvári Egyetem rendező tanára segíti majd abban, hogy 5 hét alatt színpadra adaptálják elképzeléseiket.

A kiválasztás után sem hagytuk magukra a diákokat: a három csapat egy-egy mentor segítségével 5 héten át alakíthatta ki 20 perces előadásait. A csodálatos mandarint a székesfehérvári Tóparti Gimnázium diákjai álmodták színpadra Uray Péter, a kaposvári egyetem rendező tanárának segítségével, A fából faragott királyfi a Pécsi Művészeti Gimnázium diákjainak feldolgozásában Szendrey Gitta, a Színház – és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatójának és Komlóczi Zoltán rendező-tanár mentorálásával dolgozta fel a Bartók művet, a nézőket interaktív bevonásával, az Átrium Film-Színház előterében berendezett térspecifikus installációjában. A kékszakállú herceg vára punk köntösben pedig a budapesti Leövey Klára Gimnázium 9. D osztályának elképzelései alapján születik újjá Zewde Eszternek, a Színház – és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatójának mentorálásával.

Ezeket a modern, fiatalos előadásokat láthatjuk a színpadon december 20-án!

További információkat és érdekességeket talál a bemutató Facebook eseményénél illetve az Átrium Film-Színház oldalán!

 

A jegyek online is megvásárolhatók ITT!

 

KÖZLEMÉNY

A Magyar Nemzet napilapban a Bartók újratöltve című pályázat nyomán készült előadásról megjelent cikkel kapcsolatban meg kívánjuk erősíteni, hogy a Bartók újratöltve programot iskolai projektnek szántuk. Célunk az volt, hogy a középiskolás korosztályhoz közelebb hozzuk Bartók Béla művészetét azáltal, hogy a diákok a szerző színpadi műveit megismerik, és foglalkoznak azokkal. A művekhez a pályázók érzékenyen, tisztelettel és nagy lelkesedéssel közelítettek. Bartók zenéje, és az alaptörténetek által inspirálva, az iskolások saját alkotásaikat hozták létre, amelyek nagyon kevés szálon kapcsolódnak az eredeti művekhez. A három nyertes előadás egyszeri alkalommal került bemutatásra, amelyen főleg a közreműködő fiatalok rokonai, tanárai vettek részt. Szándékunk semmiképpen sem irányult a szerzői vagyoni jogok megsértésére, éppen ellenkezőleg, a Bartók emlékév kapcsán egyfajta tisztelgés volt ez a zeneszerző előtt, akinek a műveivel a pályázat kapcsán többszáz gyerek került bensőséges viszonyba.