Én kicsi szörnyem – Szörnyek és képzeletbeli lények a gyerekkönyv-illusztrációban

-

A kiállítás középpontjában a kortárs magyar gyermekkönyvek szörnyképei és az Én kicsi Szörnyem című rajzpályázat gyerekalkotásai állnak. A tárlat lehetőséget adna közös gondolkodásra arról, hogy belső félelmeik vizualizálása miképpen segít a gyermek szorongásainak leküzdésében.  A szörnyek ábrázolása meddig szorongásoldó és mettől kezdve szorongás keltő jelenségek? Miképpen kapcsolódnak a mai szörnyek az emberiség kollektív emlékezetében tárolt megannyi, archaikus képzeletbeli szörnyhöz?

Szörnyeket azóta fest az ember, amióta fél – egyszóval a kezdetek óta. Azzal, hogy formát adott nekik, szembenézett és megküzdött velük. Az emberi képzeletet évezredek óta lakják farkasemberek, kutyafejű istenek, földönkívüliek, trollok, óriások, ördögök, démonok és vámpírok. Formájukban kezdettől fogva vegyül tapasztalat és képzelet: ismert alakzatokból (állat, növény) konstruált hibrid lények ők. Az archaikus mítoszok történeteiből vándoroltak át a mesékbe, és a képzőművészet példáiból a gyerekkönyvek illusztrációi közé.

Kiállításunk középpontjában a kortárs magyar grafikusok illusztrációi állnak. Első egysége a mitikus lények közül azokra fókuszál, akik a mesék legismertebb szereplői, a sárkányok. Napjaink gyerekirodalmában már keresve se igen találunk pusztító, gonosz sárkányt, sokkal inkább a Csukás István Süsüjéből is jól ismert bizonytalan, jóindulatú sárkányok jellemzőek, mint Tihamér Sipos Gyula meséjében vagy Kajtikó Zágoni Olga történetében. A távol-keleti kultúra barátságos, segítő sárkánya tűnik fel Finy Petra meséjében, ahol a Fehér Hercegnő társa az Aranysárkány.

A szörnyek és képzeletbeli lények ábrázolásának több évezredes képi hagyományai a gyerekkönyvek illusztrációiban is tovább élnek. Ilyen a mitikus hősök küzdelme a szörnyekkel (pl. a hidrát legyőző Herkules alakja) vagy a sárkányölő hősök hosszú sora. Ez néhol klasszikus formában tűnik fel, mint Rényi Krisztina vagy Horváth Ildikó rajzain, másutt humorba öltve, mint Nagy Norbert rajzán.

A szörnyek hadának a sárkányok mellett jól ismert szereplői a meseirodalomban az ördögök és a boszorkányok. Alakjukat a gyerekkönyvek illusztrátorai az absztrakció és stilizálás rajzi eszközeivel teszik kevésbé félelmetessé, amint azt Herbszt László kompozíciói is jól szemléltetik.

A művészi fantázia legszabadabb területét kétségtelenül a hibrid lények jelentik. Az ősi hitvilágnak régóta szereplői az ember-állat vagy állat-állat keresztezéséből létrejött képzeletbeli lények. A játékos fantázia teremtményei ők, ami mélyen rokon a gyermekek képalkotó kreativitásával. Molnár Jacqueline rajzain a művészi teremtőerő szabadsága hívja életre ezeket a különös színű és alakú lényeket.

A szörnyek megjelenítése a gyerekirodalomban gyakorta azt a célt szolgálja, hogy alakot adjon a gyerekek félelmeinek. Adamik Zsolt bibedombi szörnyeinek Hanga Réka ad barátságos formát, míg a gyerekszobában lappangó szörnyeket Orosz Annabella kedvesen szertelen rajzai idézik meg. Dániel András rajzai pedig játékos humorral hatástalanítják a találkozást az ágy alatt lakó képzeletbeli szörnyekkel.

A gyerekirodalom szörnyei tehát köszönik szépen jól vannak, virágzanak és szaporodnak a mesékben és az azokat kísérő képekben. És bizony, hasznos szörnyek ezek, nem csak azért, mert alakot adnak a gyermeki félelmeknek, hanem mert a képzőművészet kimeríthetetlen fantáziavilága is testet ölt bennük.

Kiállító művészek: Baranyai (b) András, Bölecz Lilla, Cselőtei Zsófia, Dániel András, Felvidéki Miklós, Ferth Tímea, Grela Alexandra, Hanga Réka, Herbszt László, Horváth Ildikó, Kállai Nagy Krisztina, Kecskés Judit, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, M. Nagy Szilvia, Makhult Gabriella, Maros Krisztina, Metzing Eszter, Molnár Jacqueline, Nagy Norbert, Nagy Zoltán, Orosz Annabella, Remsey Dávid, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Szegedi Kata, Szimonidész Hajnalka, Takács Mari, Vihart Anna

Kurátor: Révész Emese művészettörténész

A megnyitó és a kapcsolódó programok sajnos a jelnlegi helyzetet figyelembe véve elmaradnak.

A kiállítás képanyaga az oldal alján található lenyitható képgalériákra kattintva
( KORTÁRS ILLUSZTRÁTOROK V | GYEREK ALKOTÓK V ) tekinthető meg.


Megnyitó: 2020. 04. 15. 17:00 - elmarad!
Megnyitja: Révész Emese kurátor
Zene: Musica Moralia

Megtekinthető: 2020. 04. 15 - 07. 08.

Kapcsolódó programok:
elmarad! - április 17. - 17:00-18:00 - Kurátori tárlatvezetés Révész Emesével
elmarad! - április 18. - 14:00-16:00 - Budapest Art Week galériatúra: Pesti Bestiárium

A kiállítás a Budapest Art Week hivatalos programjának része. Támogató: Pozsonyi Pagony Kiadó.

A kortárs illusztrációk képjegyzéke itt érhető el.

A gyerek alkotók munkáinak képjegyzéke itt található.

Révész Emese művészettörténész, kurátor: Útmutató szörnyűző rajzokhoz

A kiállítás katalógusa letölthető innen.


Facebook esemény

              

Megjelenések:

2020. július 6. - a Gyerekfilm Akadémia nyári táborában készült kisfilm a kiállításról

2020. június 28. - Revizor online - Bihari Ágnes: Szörnyek a falon

2020. június 6. - Bartók Rádió - Súgólyuk - Az Én kicsi szörnyem kiállításról Révész Emese mesélt (10:10-től)

2020. június 3. - Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum - A szörnyek köztünk és bennünk élnek

2020. május - Lucsánszky Ágnes múzeumpedagógus tárlatvezetése - videó

2020. május - Révész Emese kurátori tárlatvezetése - videó

2020. május 28. - Civil rádió - 117 perc - Az Én kicsi szörnyem kiállításról Kaposi Dorka nyilatkozott (05:25-től)

2020. május 25. - Prae.hu - Hogyan ábrázoljunk szörnyet?

2020. május 13. - Kultúra.hu - Képpé tett szörny(űség)ek

2020. április 30. - Magyar Katolikus Rádió - Révész Emese kurátor nyilatkozott az Én kicsi szörnyem kiállításról

2020. április 27. - Élményvadász.blog.hu - Szörnyek egy belvárosi galériában

2020. április 25. - Karc FM – Hangok, Színek, Ízek - A kiállításról Révész Emese kurátor nyilatkozott (26:30-tól)

2020. április 19. - Fidelio.hu - Fidelio Matiné: Szobaszörnyek, rajzpályázat és a Fehérlófia

2020. március 11. - Welovebudapest.com - Fáraók, aktok, kicsi szörnyek - 8+1 izgalmas kiállítás a tavaszra