Élt egyszer egy…

-

Grimm-mesék | Észt illusztrációs kiállítás

„Élt egyszer egy...“ – rendszerint e szavakkal kezdődnek a mesék. „Élt egyszer két...“ – így kezdődik ennek a kiállításnak a története. Élt egyszer két fivér, és a mesék gyűjtése lett a hivatásuk. Meséké, amelyek a zord időkből több száz emlékező és mesélő száján át jutottak el egy derűsebb új korba. De vajon csakugyan annyival derűsebb ez a kor? A jó és a gonosz az idők kezdetétől fogva harcban állnak, és alighanem az idők végezetéig az ember kísérői maradnak...

A embert próbáló esztendők, háborúk, pusztító járványok és éhínségek dacára fennmaradt meséket papírra vetették. Nem lettek lecsupaszítva a gyermeki értelem szintjére és éber „né­nik” sem csiszolgatták politikailag korrektre őket. A történetek valódiak voltak, komorak és félelmetesek, akárcsak a kor, amelyben születtek. A rengetegek sűrűek és sötétek voltak, a bo­szorkányok gonoszak és csúfak, minden sarok mögül a halál leselkedett, és az éberséget egy pillanatra sem volt szabad elveszíteni. A jó győzelméért keményen kellett küzdeni, de olykor azért kisütött a nap. A barátság, szerelem, jóság, tisztesség és hála értékes drágakövekként ragyogtak, és a gonosz elnyerte méltó büntetését. Ilyenek a Grimm testvérek meséi, melyek megszerettették magukat az emberekkel és ihletet adtak a művészeknek.

Az északi országokban a hosszú téli estéket hagyományosan mesemondással múlatták, saját és idegen mesékkel. Észtországban sem volt ez másként. Jóllehet, az észt gyermekkönyvkia­dás napjainkban aranykorát éli, a művészeknek ritkán adódik alkalma klasszikus meseköny­vek illusztrálására. Az alkotóvágyuknak azonban semmi sem szabhat gátat. Így jöhetnek létre azok a tárlatok, melyeken testet öltenek az őket megihlető mesékről támadt látomásaik és elképzeléseik, még ha nagy valószínűséggel nem is fognak könyvek lapjain visszaköszönni.

A kiállításon látható 59 kép alkotói – 20 észt művész – a Grimm testvérek meséiből merített ihletet. Természetesen azokból, melyek a lelkivilágukhoz a legközelebb álltak. A tárlat igen­csak sokszínű lett: a legfiatalabb művészek még alkotói pályájuk elején járnak, az idősebbek már maradandó nyomot hagytak művészettörténetünkben. Egyes munkák a gyerekeket szó­lítják meg, mások a nagyobbakat. Mint ahogy a mesékkel is lenni szokott: mindenki megtalálja a neki valót. A többrétegű képeket ki-ki olyan mértékben bontja ki, amennyire az élettapaszta­lata lehetővé teszi. Van, aki megmarad a felszínnél, mások leásnak a legmélyebb, legtitkosabb rétegekig. Az bizonyos, hogy senkinek sem kell csalódnia, és a komor tónusok mellett világos, derűs árnyalatok nyújtanak vigaszt.

- Viive Noor, a kiállítás kurátora


Kiállító művészek:
Sveta Aleksejeva, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Tiina Mariam Reinsalu, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Maarja Vannas, Urmas Viik, Catherine Zarip

Kurátor: Viive Noor

Online megnyitó: 2020. szeptember 11. 17:00

A megnyitó  a közönség számára kizárólag online lesz követhető a Deák17 Galéria Facebook oldalán, és visszanézhető a Galéria YouTube csatornáján, itt.

Megnyitja: Viive Noor illusztrátor, a kiállítás kurátora

Megtekinthető: 2020. szeptember 12 - október 22.

A kiállítás megtekinthető a biztonsági előírások - azok visszavonásáig történő - betartásával (maszk vagy kendő viselete kötelező, maximum 10 fő tartózkodhat egyidejűleg a kiállítótérben egymástól 1,5 m távolságban).

Együttműködő partnerek: Észt Gyermekirodalmi Központ, Magyarországi Észt Intézet, Észt Kulturális Alap

Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés szükséges a deak17galeria@gmail.com címen. A kiállítás szeptember 19-én nem látogatható, és október 17-én 13 és 18 óra között látogatható, mert a Világjáró gyerekek programot tartjuk.

Facebook esemény

 A kiállítás katalógusa letölthető innen

Kapcsolódó program

 

Újragondolt Grimm-mesék. Hagyomány és újítás a Grimm-mesék illusztrációiban

Online kerekasztal-beszélgetés 

Időpont: szeptember 30., szerda, 6 óra

Résztvevők:

  • Szekeres Nikoletta irodalomtörténész
  • Csányi Dóra Csimota Gyerekkönyvkiadó vezetője
  • Paulovkin Boglárka illusztrátor

Moderátor:

Révész Emese művészettörténész

A beszélgetés a Galéria Facebook csatornáján követhető. 

 

Megjelenések  

 

2020. szeptember 11. Klubrádió, Café Péntek, Kaposi Dorka galériavezető Váradi Júliával beszélgetett, link (37.50-től)  

2020. szeptember 11. Civil Rádió, 117 perc, Kaposi Dorka galériavezetővel Acsády-Pongyor Áron készített interjút, link (9.42-től)

2020. szeptember 15., We Love Budapest, 5 kiállítás szeptemberre, amiért megéri útra kelni, link